Krajnje je vreme da pređete na Linux

Ako koristite Windows operativni sistem predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih morate preći na Linux. 

1. Zaboravite na viruse

Teško da postoji ijedan virus za Linux operativne sisteme. Takve viruse je jako teško napraviti iz nekoliko razloga. Mi ćemo izvojiti jedan: Linux koristi pametnu autorizaciju, tj. Vodi se računa o tome čemu sve može neki program da pristupi. Kod Windowsa je to drugačije, svaki program koji instalirate na svoj kompjuter ima prava da radi poprilično mnogo stvari na vašem sistemu.

2. Linux je stabilan

Koliko vam se puta desilo da vam se kompjuter zamrzne pa morate da ga restartujete? Takve stvari se ne dešavaju na Linux operativnim sistemima. Više nikad nećete morati da se brinete da li ste sačuvali ono što ste poslednje radili na kompjuteru. Ono što je dodatno zanimljivo jeste da kompjuter sa Linux operativnim sistemom bez problema možete da ostavite uključen i nekoliko godina.

3. Linux se učitava brže

Ako koristite Windows operativni sistem, moraćete da čekate mnogo duže kada upalite svoj kompjuter. Onda kada mislite da se operativni sistem konačno podigao, nastaju problemi. Odjednom počinje da se učitava antivirus, pa morate to da sačekate. Kada se to završi potrebno je vreme da se vaš kompjuter poveže na wireless, pa još hiljadu novih stvari. Ako ste kojim slučajem požurili i pokušali da otvorite neki program pre nego što se sve ovo učitalo, onda ćete nažalost čekati još više. Linux se mnogo brže pokreće i kroz nekoliko sekundi već možete da krenete sa radom.

4. Kada se Linux instalira imate sve osnovne programe

Kada završite sa instalacijom Windows-a, onda ste tek završili petinu posla. Odmah nakon toga potrebno je instalirati programe koji su vam potrebni. To znači još pola sata za instalaciju Office-a, Browser-a koji koristite, antivirusa. Kada instalirate Linux već imate dosta programa. Nije vam potreban antivirus, a sve ostale programe instalirate na najjednostavniji mogući način, preko jednog softvera na kome se nalaze svi programi koji postoje. U tom softveru, nalazi se spisak svih programa i igrica koje postoje. Dovoljno je da pritisnete dugme install i program će se sam istalirati na vaš sistem. Nema više preuzimanja programa i dosadne instalacije istih.

5. Update svih vaših programa sa samo jednim klikom

Ako želite novu verziju vašeg programa, više nećete morati da obrišete stari pa da preuzimate novi, pa opet ona dosadna instalacija. Postoji poseban softver u kom dobijate sve ovo sa samo jednim klikom. Isto važi i za update operativnog sistema.

6. Zaboravite na drajvere

Kada instalirate Linux operativni sistem imate sve potrebne drajvere. Više nikada nećete morati da tražite CD-ove određenih uređaja, da pronalazite na Internetu posebne verzije ako ste prešli sa 32bit-nog na 64bit-ni Windows i konačno će svi vaši uređaji funkcionisati.

7. Radne površine

Svima nama se dešava da otvorimo previše programa na kompjuteru. Onda se pojavljuju mali prozorčići i počinjemo da se nerviramo jer više ne znamo gde nam se šta nalazi. Linux ima rešenje i za to. Kada instalirate Linux imate radne površine. Možete podeliti koje programe ćete otvoriti na određenim radnim površinama.

8. Sve je besplatno

Svaki program koji pronađete za Linux operativni sistem potpuno je besplatan. Ako ste programer možete ga menjati po vašim potrebama i podeliti sve to sa ostalim korisnicima Linux-a. Sam operativni sistem je takođe besplatan. Više nikada vam se neće događati da otvorite program koji želite i dobijete onu poznatu poruku da je vaša probna licenca istekla i da morate da platite za novu. Više nećete morati da se brinete ako imate nelegalne softvere, jer sve što vam treba možete besplatno preuzeti za Linux operativni sistem.

9. Linux zajednica

Koliko vam se puta desilo da imate neki problem na kompjuteru i morate da zovete nekoga da vam pomogne. Ako nemate nikoga ko bi vaš problem rešio, morate da tražite rešenje na Internetu, ali njega nema. Najbolja stvar kod Linux operativnih sistema je Linux zajednica. Ne morate da znate engleski jezik da biste postavili pitanje. Linux zajednice postoje u celom svetu, kao i u našoj zemlji. Sve što želite da pitate verovatno je neko pre vas pitao i verovatno dobio odgovor tako da ne morate čekati da neko pročita vašu poruku da bi rešio problem.

10. Koristite Internet dok instalirate operativni sistem

Verovatno ste većinu stvari koje smo nabrojali već čuli, ali ako niste nikad instalirali Linux ovo sigurno niste znali. Dok čekate da se operativni sistem instalira, možete pretraživati Internet kako bi što manje vremena izgubili tokom istalacije.

Ako je sve ovo tačno zašto svi ne pređu na Linux?

Ljudi se plaše promena. Radije će da se muče sa onim starim nego da pređu na nešto novo, jer su žrtve navike. Drugi razlog je to što uglavnom slušamo ostale i koristićemo Windows jer je on opšte prihvaćen i iako neki od nas pričaju da žele da se razlikuju od ostalih ovo je jasan primer da ipak ne žele da se izdvajaju iz mase. Čućete priče poput: “Na Linux-u nemam sve potrebne programe.”, “Niko ne koristi Linux.”, “Linux je samo za programere.”. Kada sam mojoj sestri instalirala Ubuntu na njenom računaru, prva stvar koju mi je rekla bila je: “Gde mi je Internet Explorer?”

Ako vas sa ovih 10 razloga nismo ubedili da pređete na Linux operativni sistem, onda vi mora da ste moja sestra, koju ovom prilikom puno pozdravljam.

 

Inspiracija - izvori:

http://i.stack.imgur.com/LiNBA.png

http://3.bp.blogspot.com/-UtAYVDJbUY0/Th_Scim6Y_I/AAAAAAAAAco/0v0WfvocYr8/s1600/vsTN-Left.jpg

http://blog.mihaelsanko.com/wp-content/uploads/2010/02/windows-to-linux.jpg

Tags: 
Aktuelan: