Kretanje mislima

Zamislite da koristite interfejs na relaciji mozak-računar koji omogućava korisniku da mislima kontroliše dronove. Tim dobronamernih istraživača sa Univerziteta u Minesoti se bavi upravo time.

Istraživači su studentima (volonterima) na glavu stavili kapu sa EEG senzorima i naučili ih kako da mislima lete kvadkopterom nepravilnom putanjom kroz prepreke. Suština testa je da kontroler mislima upravlja kretanjem drona.

Kao i ostali uređaji koji služe kao interfejs na relaciji mozak-računar, uređaj sa senzorima koji istraživači koriste za očitavanje stavlja se na glavu korisnika, tako da je moguće detektovati korisnikove moždane talase.

"Raznovrsne aktivnosti, kao misao o stiskanju desne šake, iniciraju električni impuls u određenom delu mozga. Taj impuls se šalje do računar gde se prevodi u komandu skreni desno. Komanda se dalje šalje putem WiFi-a do kvadkoptera, koji skreće desno.", objašnjava Kesli Aterton za Popular Science. Računar koji se koristi u procesu takođe poseduje algoritam koji održava dron na mestu u slučaju slabog signala od strane korisnika.

Uprkos strahu i odbojnosti koju prati reč "dron", krajnji cilj ovog projekta je neosporivo plemenit. Umesto da dizajniraju ratne mašine, oni se nadaju da će projekat pomoći u pravljenju uređaja i pomagala za osobe koje nisu u stanju da se samostalno kreću. Tim iz Minesote je samo mali deo jednog mnogo većeg poduhvata, a cilj im je da naprave uređaje kontrolisane mislima koji bi pomogli paralizovanim ljudima da hodaju, a slepima da vide. Ovaj poduhvat najviše podržava Pentagon i DARPA, osnivajući bezbroj projekata.

Sledeće na čemu će se raditi na Univerzitetu u Minesoti je robotska ruka, naravno, kontrolisana mislima. U međuvremenu kolekcionari i entuzijasti će na sve načine pokušati da se dokopaju kvadkoptera kontrolisanom mislima. Vojska ih verovatno već ima, ali se slobodno može reći da neće sve te robote poslati u rat. Imajte na umu da je DARPA glavni izvor prihoda za inovativna istraživanja, od kojih se neki koriste u ratovima. Ipak, oni su izmislili Internet.

 

 

 

Inspiracija - izvori:

http://gizmodo.com

http://banoosh.com

http://www.popsci.com

Tags: 
Aktuelan: