Kristal koji čuva podatke milion godina

Grupa istraživača iz Britanije je uspela da zapiše podatke na kristal nanostruktuiranog stakla. Ovaj medijum budućnosti koji moze da čuva podatke neograničeno dugo i prevazilazi "Blu Rej" čak 2.800 puta. Može da sačuva podatke naše civilizacije i nakon što ljudskog roda vise ne bude.

Istraživači Univerziteta Sauthempton su razvili "petodimenzionalnu" optičku memoriju, dokazavši da je moguće zapisati podatke na nanostruktuirano staklo koristeći veoma brz laser. Metod se zove "petodimenzionalni" zato što na trodimenzionalnu poziciju nanostruktura, karakteristike refrakcije i polarizacije deluju kao dva dodatna parametra.

Novo razvijena memorija obećava do sad neviđen kapacitet memorije od 360 terabajta za disk veličine DVD-ja. Samo da podsetimo da je najnovija tehnologija četvoroslojnog "Blu Rej" diska je 128 gigabajta, a najveći magnetni disk koji treba da se proizvede sadržaće "tek" 20 terabajta po disku.

Ovaj stakleni medijum može da čuva podatke milionima godina, dok DVD garantuje sedam godina reprodukovanja bez greške. Stakleni medijum ostaje nepromenjen posle izlaganja temperaturi od čak 1000 oC.

"Koriščenjem stakla razvijamo veoma pouzdanu i sigurnu prenosivu memoriju, koja će biti veoma korisna organizacijama sa velikim arhivama. Trenutno kompanije moraju da osvežavaju svoje arhive na svakih pet do deset godina, zbog relativno kratkog trajanja podataka na tradicionalnim hard diskovima", rekao je šef projekta Džingju Zang, ističući da će najveću korist imati muzeji i nacionalne arhive zbog velikog broja dokumenata.

Za razliku od tradicionalnih DVD-jeva i "Blu Reja" koji čuvaju podatke na najviše četiri sloja, 5D tehnologija poseduje nekoliko stotina slojeva (oko 400 slojeva za disk debljine CD-a - 1,2mm) i biće napravljena od stakla umesto od plastike.

 

Za sada se ništa ne priča o brisanju podataka, što bi moglo da ukazuje na to da će se na 5D, najverovatnije, samo upisivati bez mogućnosti brisanja podataka.

 

 

Inspiracija - Izvori:

http://banoosh.com

http://rt.com

Tags: 
Aktuelan: