Kupovina Android telefona

Ovog puta ćemo vam pomoći da izaberete pametni telefon koji vam najbolje odgovara. Ukazati vam na šta treba obratiti pažnju pri kupovini tj. kakav hardver, a kakav softver vam treba i zašto postoji razlika među cenama proizvođača.

Softver

Najbitnija stavka kod kupovine ovih telefona je koji softver tj. koju verziju Androida podržava. Svaka nova verzija donosi nešto novo, kao i niz poboljšanja određenih stvari iz prethodne verzije. Mi vam preporučujemo da verziju 2.3 pokušate da izbegnete, jer je ona poprilično spora i siromašnija od drugih, a već je i zastarela, barem u odnosu na novije. Dakle bilo koja 4.0 verzija će vam biti savršena ili čak 4.1 i 4.2 ali samim tim već dublje zalazimo u cene. A ako već želite ili morate kupiti telefon koji stiže sa 2.3 verzijom, onda na sajtu www.gsmarena.com proverite da li vaš telefon može da podrži neku veću verziju softvera. U slučaju da može, detaljna i jednostavna uputstva za upgrade softvera možete naći na oficijalnom sajtu proizvođača, kao i svu ostalu podršku koja vam je pri tome potrebna.

Android 2.3

Anroid 4.0

Hardver

Možda će vam malo čudno delovati to što hardver nije najbitnija stvar kao kod npr. kompjutera, ali i to ćemo objasniti. Neka vam kriterijum bude 'mašina' koja ima procesor od 1000 MHz (1 GHz) i minimum 512MB RAM memorije, što su takođe minimalni uslovi za android 4.0. Što se slabijih telefona tiče, iz prethodno navedenih razloga možemo zaključiti da nije bitno da li vaš telefon ima procesor od 600 MHz ili 800 MHz, jer ako je već tako u oba slučaja će vam verovatno biti dostupna samo 2.3 verzija softvera. Ali opet ni takt procesora nije presudan već RAM memorija. Android sistem sam po sebi drži dosta aplikacija u pozadini koje rade dok vi na primer radite nešto potpuno drugo i iz tog razloga ne želite imati manje od 512MB RAM-a jer će vam u određenim trenucima telefon jako sporo raditi. Dakle što više RAM memorije, to bolje.

O proizvođačima

Proizvođači kao što su HTC, Samsung i LG su među najboljima što se Android telefona tiče. Tačnije, potpuno su pouzdani što se tiče hardvera, softvera i podrške samog proizvođača. Samim tim su takve firme postale velika imena u proizvodnji mobilnih telefona, te su njihove cene takve kakve jesu.

Ali imate opcija i pored toga. Pošto je danas većina primorana da misli na to kako proći jeftinije pri kupovini, tu su proizvođači kao što su Alcatel, ZTE i Huawei, koji su takođe sjajni. Ako izaberete nekog od njih, za manje novca možete dobiti isti hardver i softver kao što koristi npr. Samsung ili HTC, ali ćete ipak proći jeftinije jer imena tih firmi nisu toliko zvučna i popularna. Logično je da je samim tim kvalitet tih telefona za nijansu slabiji, ali kao što smo već rekli i slabiji proizvođači su potpuno pouzdani i nećete zažaliti ako se odlučite za manje bolan korak.

 

Inspiracija - izvori:

http://www.techrj.com/wp-content/uploads/2013/03/buying-guide-for-android.jpg

http://mobilepricesbot.com/wp-content/uploads/2011/11/android2.3gingerbread.jpg

http://www.techlitic.com/wp-content/uploads/2012/08/ics-home1.jpg

http://angelnaina.mobile9.com/download/media/531/androidmot_lytzyebf.jpg

 

Tags: 
Aktuelan: