Laserski projektovane tastature

Nedavno su na tržište izbačene komercijalno dostupne laserske  tastature namenjene prvenstveno mobilnim uređajima i tablet računarima, ali zbog povezivanja putem Bluetooth-a i USB-a tastatura se može koristiti i na računarima i konzolama. Saznajte više o njima!

1992. godine tim inženjera kompanije IBM izumeo je i patentirao prvi uređaj koji koristi promenu položaja kao način za komunikaciju sa hardverom. Tehnologija daleko ispred svog vremena čekala je do 2006. godine za komercijalnu upotrebu i prvi put je upotrebljena u igračkoj industriji uz Nintendo Wii 2006. godine. 2009.  tehnologija ulazi u upotrebu u uređajima Xbox (Kinect) i PlayStation (Move).

Prošlo je više od 6 godina od kako smo prvi put pročitali članak vezan za laserske tastature komercijalno dostupne svima i stvari su tada izgledale kao da ćemo za 15 godina maksimalno imati potpuno funkcionalne holograme. Nažalost, ideja nije realizovana do kraja. Moramo da priznamo uređaj je na prvi pogled zaista fenomenalan ali veliki problemi nastaju u radu.

Imamo veliko iskustvo u radu sa tehnologijom, ali na našu veliku žalost nam je bilo potrebno više od 20 minuta da uređaj povežemo sa tabletom. Kako biste povezali tastaturu potrebno je da otkucate šifru ispisanu na displeju laserskom tastaturom. Nakon našeg upornog kucanja (kako smo mislili) tačne šifre uređaj je odbijao da se poveže. Problem je nažalost tehničke prirode, u šta smo se uverili kada smo napokon povezali uređaje.

Tastatura registruje tačno samo ona slova koja pritiskate na samoj sredini vrha njihove projekcije. Ukoliko koristite sredinu tastera uređaj će u većini slučajeva registrovati pritiskanje nekog od susednih tastera što u potpunosti dovodi u pitanje mogućnost slepog kucanja (osim ukoliko ste mazohista i naučite slepo kucanje tačno po sredini gornjeg dela tastera)  a to umnogome dovodi funkcionalnost uređaja u pitanje.

Tastatura ima i drugih problema. Ukoliko se sam uređaj nalazi na visinskoj razlici od površine po kojoj se tastatura projektuje (u našem iskustvu dovoljno je i 2 mm) nemate apsolutno nikakve šanse da bilo šta otkucate tačno jer je senzor unapred podešen na daljinu od senzora, a ne na položaj u odnosu na taster. Kad dođete do te visinske razlike sama tastatura se izobličava jer projektor (sto je fensi ime za laser) nema senzore po kojima podešava projekciju tastature tako da ne možete da uživate i pritiskate tastere po kauču već morate sve raditi na savršeno ravnoj podlozi. Teoretska šansa postoji ukoliko se naviknete da kucate koristeći daljinu od senzora kao orijentir a ne projekciju, što terminu slepo kucanje daje novu dimenziju. Tastatura se ne može koristiti po jakom suncu.

Početna cena iznosi 160 evra ( i to pod uslovom da je kupite van granica naše zemlje, jer ih trenutno nema u slobodnoj prodaji u Srbiji) za tastaturu koja samo lepo izgleda. Tačno je da staje u džep ali zbog prevelikih problema nemoguće je zažmuriti na činjenicu da postoje obične Bluetooth tastature koje za mnogo manje novca pružaju mnogo bolji korisnički užitak. Naravno, one neće izgledati kul i ne staju u džep, ali ćete sa njima uspeti nešto da otkucate. Kao što smo rekli na samom početku - sjajna ideja, ali veoma loš start za laserske tastature. Početna ideja je bila da ubrza kucanje ali na kraju je trostruko pritiskanje tastera za slovo brže i pouzdanije rešenje od trenutnih mogućnosti laserskih tastatura. Nadajmo se da će se u narednom periodu tehnologija unaprediti i pojefiniti, a naš predlog je da sačekate da do toga dođe.

 

Inspiracija – izvori:

http://worldwide.espacenet.com/espacenetImage.jpg?flavour=firstPageClipping&locale=en_EP&FT=D&date=19930811&CC=EP&NR=0554492A1&KC=A1
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Wii-Console.png/600px-Wii-Console.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/67/Xbox-360-Kinect-Standalone.png/799px-Xbox-360-Kinect-Standalone.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/PlayStation-Move-Controller.png/165px-PlayStation-Move-Controller.png
http://www.celluon.com/images/p_magic_cube_overview.png
http://modernmixing.com/wp-content/uploads/2011/01/scratching-head.jpg

Tags: 
Aktuelan: