Ljubiteljima Windows 8 uskoro dostupna verzija 8.1

Windows 8 je na tržištu već negde oko pola godine, a milioni ljudi se i dalje pitaju da li da ga instaliraju. Ovog puta nam stižu nove informacije vezane za njegovog “naslednika” (service pack), koji je predviđen da stigne i na desktop i na mobilni Windows svet. Nova slika koja se pojavila potvrđuje novu verziju naziva Windows 8.1 Pro Preview, što je interesantan preokret u nazivima Windows-a.

Vest je da Microsoft planira za septembar objavu Windowsa 8.1. U svetu kodnih imena, veoma retko se dešava da finalni proizvod zadrži ime dato tokom razvojnog procesa. Izgleda da ni Microsoft ne planira da odustane od tog trenda sa klijent verzijom Windows Blue, osvežavanjem operativnog sistema za koga izveštaj novinarke Meri Džo na ZDNet sajtu govori da je predodređen da postane Windows 8.1. Sa druge strane, neki izvori tvrde da „Majkrosoft“ neće dodavati broj na zvanično ime, jer je to običaj kompanije „Epl“ sa njihovim operativnim sistemom „Mek X“ .

Izvori koji su upućeni u planove kompanije Microsoft, ponovo su pokrenuli priču povratka Start tastera u novoj verziji Windowsa. Microsoft nije implementirao Start prečicu u Windowsu 8, a kako The Verge prenosi, Windows 8.1 će je imati. Sa druge strane smo saznali i da su to mnogi korisnici zanemerili i da se nadaju povratku tastera ,,Start”, ali se čini da od toga nema ništa. Umesto toga postaće opcija za preskaknje „pločica“, odnosno da se prilikom uključivanja direktno pojavi desktop. Ukoliko ipak bude taster, on će služiti samo kao metod pristupa Start ekranu i neće uključivati tradicionalni Start meni. Taster će izgledati gotovo identično kao i postojeća Windows zastavica, smeštena u Charm meniju. Druga zanimljiva opcija koja se pominje, jeste ubacivanje "Boot to Desktop" opcije, čime Microsoft želi da vrati stari tradicionalni osećaj u desktop okruženje Windowsa. Da li će se sve ovo obistiniti i kako će sve izgledati, možda ćemo biti u prilici da vidimo u dolazećem Windows 8.1 Public Preview-u krajem juna.

Kako se sve kompanije okreću ka „klaud“ servisima, dolazi još veća integracija sa „Skajdrajvom“, odnosno sistemom za brzo i sigurno čuvanje podataka na internetu. Poboljšana će biti i sinhronizacija između više uređaja, što je samo nastavak razvijanja tog segmenta u „Majkrosoftu“ koji se može videti na poslednjoj verziji „Ofisa 365“.

Do finalne verzije ove nadogradnje ostalo je još nekoliko meseci, pa su moguće da dodatne promene, ali i ove „sitnice“ će poboljšati samo korisničko iskustvo.

Ne možemo reći da nismo znali da dolazi, ali sada imamo i neku vrstu zvanične potvrde da Microsoft radi na Windows 9 operativnom sistemu i Internet Explorer 11 pregledaču. Treba napomenuti da se ovde ne radi o Windows Blue, koji je neka vrsta ažuriranja za Windows 8 i koje stiže krajem ove godine već baš o sledećoj generaciji Windows operativnog sistema.

 

Inspiracija - Izvori:

http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/procurela_nova_verzija_windowsa_8.1

http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/windows_blue_je_windows_8.1

http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/microsoft_ipak_vraca_start_taster_u_windows_8.1

http://www.blic.rs/IT/378289/Lakse-upravljanje-aplikacijama-u-Vindouzu--Blu

http://software.benchmark.rs/softver_internet_vesti/microsoft_pocheo_prichu_o_windowsu_9

Tags: 
Aktuelan: