Logo velikih naučnika

Da su neki od najvećih naučnika imali svoj logo, kako bi on izgledao? Dizajner Kapil Bagat ima nekoliko minimalističkih rešenja i moramo priznati da su fenomenalna.

 

Tesla

Nikola Tesla (10. Jul 1856. – 7. Januar 1943.) je naš najpoznatiji naučnik, u svetu poznat po radu u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. U njegove najpoznatije pronalaske (od preko 700 patenata) spadaju radio, generator naizmenične struje i daljinsko upravljanje. Međunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa T nosi Teslino ime.

Pitagora

Pitagora sa Samosa (oko 570. p.n.e – oko 495. p.n.e.) je bio antički filozof i matematičar. Najpoznatiji je po svojoj teoremi o odnosu hipotenuze c i kateta a i b pravouglog ugla: c2=a2+b2.

Grejs Hoper

Grejs Hoper (9. decembar 1906. – 1. januar 1992.) je bila američki matematičar i informatičar, kao i kontraadmiral američke ratne mornarice. Zaslužna je za ideju da se kod piše prirodnim jezikom, pa je njen FLOW-MATIC bio prvi jezik zasnovan na engleskom, koji je kasnije značajno uticao na prvi progrmaski jezik COBOL (Grejs je takođe bila u komitetu zaduženom za njegovo stvaranje). Dok je radila za Mark II računarom uklonila je noćnog moljca koji je ometao rad računara i taj čin nazvala debagovanjem, što je danas neizbežan pojam za programere.

Ada Lavlejs

Ada Bajron, grofica od Lavlejsa (10. decembar 1815. – 27. novembar 1852.) bila je ćerka engleskog pesnika lorda Bajrona, matematičar i prvi programer. Sa Čarlsom Bejbedžom je radila na analitičkoj mašini, gde je primenjen prvi algoritam za računanje Bernulijevih brojeva, koji se smatra prvim programom.

Kopernik

Nikola Kopernik (19. februar 1473. – 24. maj 1543.) je bio poljski astronom,  pravnik, lekar, ekonomista i matematičar. Njegov najznačajniji doprinos nauci je heliocentrični model, po kome Zemlja i ostale planete kruže oko Sunca.

Rendgen

Nemački fizičar Vilhelm Rendgen (27. mart 1845. – 10.februar 1923.) je proizveo i registrovao elektromagnetske zrake koji se danas nazivaju rendgenski zraci, a po njemu je ime dobio o element rendgenijum. Gotovo svako od nas je nekad imao koristi od Rendgenovog neverovatnog otkrića.

Galilej

Galileo Galilej (15. februar 1564. – 8. januar 1642.) je bio italijanski fizičar, matematičar, astronom i filozof. Konstruisao je prvi astronomski durbin-teleskop kojim je video planine na Mesecu, Sunčeve pege, Venerine mene, Jupiterove satelite (koji nose njegovo ime) i Mlečni put kao skup zvezda. Zalagao se za Kopernikov heliocentrični sistem, zbog čega se susreo sa Inkvizicijom.

Ajnštajn

Verovatno najpoznatiji svetski naučnik, Albert Ajnštajn (14. mart 1879. – 18. april 1955.) je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti. Danas gotovo svako zna njegovu formulu o ekvivalenciji mase i energije E=mc2.

Arhimed

Arhimed (287. p.n.e – 212. p.n.e) je bio grčki matematičar, fizičar i astronom koji je prvi izračunao π, pronašao zakon poluge i zakon potiska.

Marija Kiri

Francuska fizičarka i hemičarka poljskog porekla, Marija Kiri (7. novembar 1867. – 4. jul 1934.) bila je pionir u oblasti radioaktivnosti i prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu i jedina koja je istu dobila dva puta. Otkrila je dva nova elementa, radijum i polonijum.

Njutn

Isak Njutn (4. januar 1643. – 31. mart 1727.) je bio engleski fizičar, matematičar, astronom i alhemičar. Između ostalog, postavio je temelje klasične mehanike svojim studijama o univerzalnoj gravitaciji i tri zakona kretanja.

Rozalind Frenklin

Rozalind Frenklin (25. jul 1920. – 16. april 1958.) bila je britanski biofizičar, najpoznatija po radu sa DNK. Njen snimak DNK, koji su bez njenog znanja iskoristili Votson i Krik, doveo je do otkrića dvostrukog heliksa.

 

Inspiracija – izvori:

http://bhagatkapil.tumblr.com/

Aktuelan: