Magične muzičke rukavice

Muzičke rukavice su projekat nastao na MIT-u i prestavljaju jedinstvenu tehnologiju koja omogućava obradu i stvaranje muzike preko određenih pokreta tela.

Tim koji radi na Rukavicama (Gloves), na čelu sa britanskom muzičarkom Imodžen Hip, razvija neverovatan sistem za muzičare pomoću kog bi mogli da koriste pokrete da upravljaju zvukovima uživo. Koristeći jedinstvene gestikulacije, sisteme za detekciju pokreta i korisničke interfejse muzičar može da obrađuje svoj glas, koristi različite instrumente i digitalno obrađuje pesmu - i sve to na bini, uživo i preko pokreta koje je sam odredio.

Na sajtu Imodžen i njenog tima http://theglovesproject.com/ možete pogledati i detaljno uputstvo kako da napravite svoje rukavice. Tamo se nalazi objašnjenje u 12 koraka, sa sve materijalima i alatima koji će vam trebati da napravite svoj par rukavica. Rukavice se konfigurišu u programu koji se zove Glover gde možete definisati šta znači koji pokret rukom, odnosno kada uključujete sviranje klavira, kada bubnjeve, kada treba da snimite svoj glas, kada da ga umnožite ili na njega primenite neki efekat i još neverovatno mnogo stvari.

Imodžen koristi i Xbox-ov Kinect da mapira binu, tako da izaziva promenu zvuka kada se nalazi na različitim delovima bine. Na primer, na krajnjem levom i desnom kraju bine njen glas se umnožava tako da postaje čitav hor, u zadnjem delu bine jačina efekata se povećava, a pred samom publikom se smanjuje.

Povezivanje muzičkih rukavica sa zvučnicima, softverom za obradu zvuka, kao i softverom za sviranje instrumenata dovodi do potpuno novog načina upotrebe digitalne obrade zvuka. Najbolji način da sve ovo vidite je nastup same Imodžen Hip.

 

Inspiracija - izvori:

http://theglovesproject.com

Aktuelan: