Microsoft, Twitter, Google i Facebook štite interese korisnika?

Microsoft, Twitter, Google i Facebook, konačno imaju nešto zajedničko. Osim što su najveće IT kompanije na svetu, sada su složni u jednoj stvari - u jasnom zahtevu američkoj vladi.

 

Prvi zahtev poslao je Google, odmah mu se pridružio popularni Facebook, a od juče i Microsoft i Twitter. Zahtev je jasan, traži se dozvola da ove kompanije objave detaljne liste zahteva za podacima koje je američka vlada tražila.

Iz kompanije Microsoft kažu da će objavljivanjem podataka koji su traženi zbog nacionalne bezbednosti uključujući i Fisa zahteve, pomoći društvu da razume i diskutuje o ovim problemima.

Twitter-ov glavni advokat Alex Macgillivray postavio je na popularnoj društvenoj mreži:

Želimo veću transparentnost pisama nacionalne bezbednost i Twitter podržava napore da se to desi.

Pisma  nacionalne bezbednosti su koristile agencije vlade SAD-a kao što su FBI i NSA da zahtevaju pristup podacima kompanija. Jedino na ovaj način, podaci koje kompanija ne sme da pruži zbog svoje politike privatnosti mogli su da dođu u ruke zaposlenima u ovim agencijama.

Google, Microsoft i Twitter objavili su do sad detalje o tome koliko su zahteva primali iz zemalja, ali to ne uključuje one zahteve koje je tražila američka vlada, Fisa zahteve i zahteve pomenutih agencija koji su nazvani Pisma nacionalne bezbednosti. Facebook ipak još uvek nije objavio ni ove detalje.

David Drummond iz kompanije Google podsetio je da ova kompanija nije dozvolila agencijama na direktan ili indirektan način pristup njenim serverima i nije im dozvolila da instaliraju opremu koju su želeli. S obzirom da je kompanija Google poznata po tome što ne dozvoljava pristup svojim informacijama ovo nije ništa novo, ali šta je sa ostalim kompanijama? Zašto Twitter, Microsoft i Facebook ne pominju zahteve za instaliranje opreme i pristup serverima?

Ono što je zanimljivo jeste da Fisa zahtevi dolaze sa posebnim naređenjem, a to je da kompanije ne smeju da objave da li su primale zahteve ili nisu. Drummond kaže da Google nema šta da krije i da će njihovi podaci o broju zahteva pokazati jasno kakva je politika kompanije.

Ted Ullyot iz kompanije Facebook rekao je da će rado pružiti priliku svima koji koriste Facebook širom sveta da vide koliko zahteva je ova vlada poslala kompaniji.

Fisa zahtevi i pisma nacionalne bezbednosti nisu jedine stvari koje je američka vlada koristila, pojavljuje se i naziv Prism. Prism uključuje to da agencije prikupljaju podatke direktno sa servera kompanija i magazin Guardian otkrio je prošle nedelje da je u to uključeno 7 IT kompanija: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.

Google je demantovao tvrdnje da ima veze sa Prism-om i iz kompanije kažu da su prvi put čuli za to iz magazina Guardian prošle nedelje, Mark Zuckerberg opisao je Prism-u novinarima u jednoj reči : „Nečuveno!“

Da li ovo sve ukazuje da ćemo konačno odahnuti i znati tačno šta se dešava sa našim podacima danas, šta se dešavalo juče, a šta će biti sutra?

 

Inspiracija – izvori:

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/12/microsoft-twitter-rivals-nsa-requests

http://www.iamwire.com

 

Tags: 
Aktuelan: