MOOC - besplatno obrazovanje za sve

 O tome koliko je obrazovanje besplatno u Srbiji mogu se voditi neprekidne debate. Svako ko je osetio čari studiranja zna da obrazovanje nije dostupno svima podjednako.

O besplatnom obrazovanju preko interneta već smo pisali u ranijem članku edX, ali sa sve većim porastom cena školovanja i lomljenja lestvica na socijalnim merdevinama, odlučili smo se da stanemo na put znanja i da listu besplatnih univerziteta proširimo.

 Kako situacija u svetu nije mnogo drugačija nego kao kod nas grupa entuzijasta, pre svega univerzitetskih profesora i doktora nauka širom sveta, koji ipak znaju cenu znanja, pokrenula je MOOC projekat. Projekat se zavisno od univeriteta i platformi koje koristi razlikuje od jednog do drugog online univerziteta, ali zajedničko im je jedno - svi su besplatni!

Za sada jedina mana ovih kurseva za nas sa neaglosaksonsog govornog područja jeste da su kursevi na engleskom jeziku, ali i ta barijera može se lako zaobići uz malo motivacije i rada.

Šta je MOOC?

MOOC je skraćenica za Massive Open Online Courses. Pristup besplatnim kursevima dozvoljen je svim studentima kako bi mogli da dobiju nivo znanja o kojem su mnogi mogli samo da sanjaju u prošlosti.

“Ovo je promenio lice obrazovanja.”

U članku The New York Times-a, “Uputstvo za mase, kako srušiti zidove privilegovanog obrazovanja”, autor Tamar Lewin izjavio je: "U poslednjih nekoliko meseci stotine hiljada motivisanih studenata širom sveta koji nemaju pristup elitnim univerzitetima ruše te barijere putem interneta i uz pomoć moćnih platformi MOOC studiranja napreduju u društvu, te uz stečeno znanje preko platormi MOOC-a postaju im dostupni i visoko plaćeni poslovi koji su u sadašnjem društvu postali samo privilegija bogatih, i sve to bez plaćanja školarine ili prikupljanja diploma na raznim univerzitetima."

Iako su MOOC univerziteti najnoviji trend, ne slažu se svi da škole treba da ih ponude. Pitanja koje ovi skeptici postavljaju jesu: da li je u interesu univerziteta da svoje materijale distribuira besplatno I kome to može da škodi, a kome koristi. Takođe postavlja se pitanje kako doći do kvalitetnog znanja kada u ovakvim sistemima ne postoje kazne za odustajanje od programa ili zaostajanja za programom ponuđenih kurseva. I na posletku pitanje motivacije, jer student zavisi od količine svoje želje za znanjem i samo tako može odlučiti da li želi naučiti nove stvari i kojom brzinom.

Za one koji žele besplatno obrazovanje i imaju motivaciju, ne zanima ih diploma, već da usvajaju nova znanja predlažemo par sajtova sa informacijama o projektima MOOC-a.

ITunesU Free Courses

Apple-ov App besplatno "daje studentima pristup svim materijalima za kurseve na jednom mestu. Pravo sa aplikacije, gde studenti mogu pohađati video ili audio predavanja."

IVERSITY

Besplatni kursevi sa različitim temama i problematikama, od kvantne mehanike do antičkih svetova.

Stanford Free Courses

"160.000 studenata iz 190 zemalja upisali su online kurseve Stanford Univerziteta, 23.000 njih već je “diplomiralo”.“

Open Yale Courses

Još jedan od prestižnih univerziteta koji je otvorio svoje kapije svim studentima željnim znanja.

UC Berkeley Free Courses

Još jedna od adresa koje treba posetiti, naravno, sve je besplatno.

MIT Free Courses

Studirajte na MIT Univerzitetu, zašto da ne? Besplatno je!

Duke Free Courses

Još jedna adresa sa besplatnim kursevima.

Harvard Free Courses

Jedan od najpoznatijih univeriteta sveta pridružio se MOOC zajednici. Upadajte!

Carnegie Mellon Free Courses

“Nema naredbi, nema kredita, nema naplate.” Još jedna adresa koju treba posetiti, a na kojoj je obrazovanje dostupno bez naplate.

 

Inspiracija – izvori:

https://www.imperialcollegeunion.org/sites/default/files/MOOC.jpg

http://socialmediatoday.com/sites/socialmediatoday.com/files/imagepicker/89327/mooc-video-still.jpg

http://webcast.berkeley.edu/series#c,s

http://ocw.mit.edu/index.htm

http://www.apple.com/education/ipad/itunes-u/

https://iversity.org/dashboard

http://oli.cmu.edu/

http://oyc.yale.edu/

 

Tags: 
Aktuelan: