Nacrt o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju

Kao da nismo pod stresom u ovo doba godine pa nam još vlasti začine ovaj junski rok nekim nacrtom zakona. Ipak generalno sa novim zakonom ne bismo trebali da vidimo neka specijalna iznenađenja.

U narednoj školskoj godine 2014/2015 pored dosta odricanja, rada i truda ukoliko skupimo 48 zlatnih kredita očekuje nas i „besplatno“ školovanje. Naravno besplatno pod znacima navoda jer takvo školovanje ne postoji. Dobra stvar je ipak što je ideja o povećanju broja ESPB poena za budžet svake godine pala u vodu.

Druga, manje dobra, tačnije loša stvar je smanjivanje obaveznih rokova na pet, stim da fakulteti zadržavaju pravo na uvođenje dodatnih rokova. Tako će se naša gnev prebaciti sa institucija na matične fakultete. Odlična ideja.

Interesantna stvar je transparentnost finansija fakulteta koja se predviđa novim zakonom. Trebalo bi da tačno znamo na šta se troši novac koji uplaćujemo za školovanje. Reč transparentnost je sve popularnija, ali bojimo se da od toga nema ništa.

Nostrifikacija stranih diploma bi trebalo da bude ubrzana ovim nacrtom zakona. Nju će obavljati Ministarstvo preko Nacionalnog centra za priznavanje stranih visokoškolskih isprava (ENIC/NARIC centar). Interesantno je da zapravo postoji jedna ovakva institucija. Naši stručnjaci iz inostranstva u roku od 90 dana za jedinstvenu sumu novca trebali bi nostrifikovati svoje diplome. Ukoliko to žele, naravno.

Nama najbitnije je da će se uvesti master studije za visoke škole. Kako će to funkcionisati saznaćemo na javnoj raspravi nacrta zakona.

Večiti studenti će imati još dve godine da završe započete studije. Rok za završetak studija biće produžen do kraja školske 2015/16. godine.

Koliko trenutno možemo da imamo uvid u ovaj nacrt zakona možemo reći da nije loš. Sačekaćemo ipak da vidimo nacrt da bismo tačno znali šta nas očekuje.

 

Inspiracija-izvori:

http://www.puskice.org/vest/28062014/izmene-u-zakonu-o-visokom-obrazovanju-za-narednu-skolsku-2014-15-godinu

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/476180/Saznajte-sta-ceka-studente-po-izmenjenom-zakonu

http://blog.peertransfer.com/wp-content/uploads/2012/09/Studying-book.jpg

http://www.blic.rs/data/images/2011-10-20/185120_bgstudenti-foto-d-milenkovic02_orig.jpg?ver=1319186239

http://21cccs.org/wp-content/uploads/2013/03/cap-and-diploma.jpg

 

Tags: 
Aktuelan: