Najsitnije cveće na svetu

Proleće je vreme kada se priroda budi i svuda oko nas mirišu ruže, ali kada su ruže manje od čestica prašine, najbolji način da ih vidite jeste preko elektronskog mikroskopa.

Naučnici sa Harvarda pronašli su način da naprave najsitnije skulpture ruža, ljubičica i lala koje su podjednako lepe kao one koje možemo videti u parkovima. Ove skulpture su toliko male da ih je moguće videti samo preko elektronskog mikroskopa.

Tehnika za pravljenje ovakvog cveća nije komplikovana. Naučnik Noorduin objasnio je da je postavio staklenu pločicu u čašicu punu silikona, vode i minerala kao što je barijum hlorid i da su mikrokristali krenuli da se oblikuju prirodnim putem.

Noorduin je zatim čekao oko dva sata da bi CO2 reagovao sa jonima barijuma i stvorio kristale. On je rekao i da je ponovnim dodavanjem CO2 moguće formirati drugačije oblike. Naravno, da bi se formirali oblici kao što su lale, ljubičice i ruže, potrebno je mnogo više znanja i vremena.

Pogledajte kako izgledaju skulpture koje je napravio Noorduin zajedno sa svojim kolegama:

Najsitnije ruže:

Ljubičice:

Lale:

Nakon što je ovaj rad objavljen, Noorduin i njegove kolege žele da unaprede svoje modele i dodaju još više detalja. Oni veruju da će njihova tehnologija jednog dana moći da se koristi u medicinske svrhe, kao i za optičke materijale.

Inspiracija - izvori

http://news.discovery.com/

Aktuelan: