Napunite bateriju svog telefona za svega 20 sekundi. San ili java?

Esha Khare, 18-godišnjakinja iz Saratoge osvojila je 50 000 dolara na “Intelovom međunarodnom sajmu nauke I inženjerstva” održanom u Feniksu. Ona je prestavila svoj superbrzi punjač baterije nazvan “Supercapacitor”.

Ovaj uređaj Esha je do sada koristila samo za napajanje svetlećih dioda (LED) ali se predviđa da će se njen izum koristiti I za napajanje telefona.

Pomoću ovog uređaja mobilni telefoni bi se mogli napuniti za samo 20 sekundi. Supercapacitor je fleksibilan I veoma mali I poseduje mogućnost čak 10 puta više punjenja od običnih baterija.

Supercapacitor se u budućnosti osim u mobilnim telefonima može koristiti i u automobilima kao i u svim ostalim uređajima koji rade na baterije koje se pune.

Ova mlada devojka  izjavila je kako joj je intenzivno proučavanje nanohemije omogućilo da smanji dimenzije svog izuma.

Na pitanje novinara šta je navelo da se pozabavi tehnologijom skladištenja energije, odgovorila je : "Baterija mobilnog mi se svaki čas prazni". Nakon svog prvog pronalaska, Esha namerava da studira na Harvardu. Već je dobila brojne ponude za posao izmeđuostalog i kompanija Google se raspitivala za nju.

Pogledajte Intelovu dodelu nagrada I kratak intervju sa dobitnicom nagrade.

 

Na ovom takmičenju prvu nagradu osvojio je Jonut Budisteanu iz Rumunije za upotrebu veštačke inteligencije u stvaranju održivog modela automobila, koji se sam pokreće.

Nagradu je dobio i sedamnaestogodišnji Henri Lin iz Šreveporta koji je svojim radom omogućio naučnicima da bolje razumeju misterije astrofizike: tamnu materiju, tamnu energiju i balans između zagrevanja i hlađenja najmasivnijih objekata univerzuma.

Dodela glavne nagrade Jonut Budisteanu iz Rumunije:

 

Izvori-inspiracija:

http://pcpress.rs/rumunskom-tinejdzeru-prva-isef-nagrada/

http://m.ipost.christianpost.com/news/esha-khares-invention-to-recharge-your-phone-in-20-seconds-video-10734/

http://www.gdeinvestirati.com/ostale-teme-124/techno-i-it/13778-revolucionarni-pronalazak-baterija-mobilnog-telefona-puna-za-svega-20-sekundi#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: 
Aktuelan: