Ne možete da zapamtite ime pri upoznavanju?

Za neke ljude pamćenje imena je nešto sasvim jednostavno dok drugima predstavlja veliki problem. Taj problem može postati velika frustracija, jer se pri svakom upoznavanju trudite da zapamtite nečije ime ali skoro uvek završite sa neuspehom. Evo par saveta i strategija kako pomoći sebi u takvim situacijama.

Koncetrišite misli. Napravite specifičnu tačku fokusa u glavi onog momenta kad neko izgovara svoje ime. Puno ljudi prolaze kroz upoznavanje sa nekim drugim mislima u glavi. Ukradite malo vremena tokom samog čina upoznavanja da ugnezdite ime u vašu memoriju, na primer dok se rukujete.

Povezujte ime sa licem. U trenutku dok se trudite da upamtite ime, promislite o nekim fizičkim karakteristikama koje će vam pomoći da povežete koje ime pripada kom licu. Stvorite na neki način u svojoj glavi, album sa imenima ispod slika.

Koristite mnemotehniku. Mnemotehnika je tehnika za povezivanje reči ili ideja zajedno sa imenima i licima. Za ovu tehniku je potrebno prvo uvežbati neke proste načine rime. Onda pokušate da rimujete ime sa nekim pojmom ili sa nečim što ste saznali o toj osobi pri upoznavanju. Na primer, Jelena se pravi da za učenje nema vremena...

Kad izgradite takav sistem pamćenja neće vam biti problem da se setite ni imena osoba koje ste upoznali i pre više godina.

Napravite svako ime jedinstvenim. Problem koji se javlja ljudima je da pri upoznavanju sa grupom ljudi, dešava se da više njih ima isto ime. U takvim situacijama treba povezati ime te osobe odmah sa prezimenom, inicijalima tj nekim kratkim podsetnicima.

Naravno, ovo su saveti kako da vizualizacijom zapmatite imena. Ako vam više odgovara, možete se opredeliti pisanoj formi u kojoj ćete napraviti sebi spisak imena sa raznim asocijacima na osobu kojoj ime pripada.

Mozete dodati i fotografije u takav spisak. Ali uvek težite vizualizaciji jer je brža i praktičnija.

 

Aktuelan: