Nova 5G tehnologija

“Tehnologija napreduje brže nego što je država ili zakon mogu pratiti”

- Hunt.

Kompanija Samsung razvila je tehnologiju koja će korisnicima do 2020. godine obezbediti ultra brzu 5G bežičnu mrežu, nekoliko stotina puta bržu od postojećih 4G mreža. Telekomunikacioni gigant saopštio je da je uspeo da prenese podatke brzinom od jednog gigabita u sekundi.

Tehnologija 5G je sledeća generacija u odnosu na 4G LTE mreže, koja može da ponudi brzine prenosa podataka od nekoliko desetina Gbps po baznoj stanici. Kada 5G bude komercijalizovan, omogućiće korisnicima prenos velikih fajlova, korišćenje zdravstvenih usluga na daljinu, ali i skidanje filmova za manje od sekunde, praktično bez ograničenja. LTE, odnosno 4G mreže, postale su dostupne korisnicima širom sveta od 2008. godine, mada mnoge zemlje još rade na razvoju ovih tehnologija, među kojima je i Srbija.

Šta je 5G internet?

5G internet je potpuno novi način pristupa internetu, nastao na osnovu  iskustva ovog svetskog giganta od preko decenije i po i obimnog razvoja i testiranja, kao idealan spoj dosadašnje prakse i novih tehnologija. 5G internet je način bežičnog pristupa internetu koji primenjuje novu, mnogo razvijeniju tehnologiju od klasične wireless tehnologije, što omogućuje daleko bržu i stabilniju vezu. Ovakav način povezivanja do sada su koristili samo internet provajderi za povezivanje svojih predajnika, kao i preduzeća kojima je potrebna kvalitetna i pouzdana internet veza.

Jedini uslov predstavlja postojanje tehničkih mogućnosti, odnosno udaljenost od najbližeg 5G predajnika (mreža se konstantno širi) i optička vidljivost između predajnika i vaše lokacije, kao i mogućnost montaže antene na vašu kuću ili stan. Ukoliko optička vidljivost postoji, ali je udaljenost od predajnika veća, može se montirati jača antena i prijemnik.

Zašto je 5G bolji od drugih načina pristupa Internetu?

U odnosu na ADSL: veza je moguća i ako nemate fiksnu telefonsku liniju, mnogo je povoljniji odnos dolaznog i odlaznog saobraćaja.

U odnosu na klasični internet: brža, pouzdanija i bezbednija veza, fiksne brzine, ne morate kupovati opremu.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.tippnet.rs/sr/5g/sta-je-5g-internet

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:434509-quotSamsungquot-razvija-5G-mrezu

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/312877/Samsung-uspesno-testirao-5G-tehnologiju

Tags: 
Aktuelan: