Nove tehnologije na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014.

Ovo Svetsko prvenstvo nam je donelo mnoga iznenađenja već na samom početku, od kojih su najveća svakako odlasci favorita još u grupnoj fazi. Međutim, tu su i mnogo prijatnija iznenađenja, kao što je magični sprej koji sudije koriste prilikom izvođenja slobodnih udaraca. Koji su to još tehnološki napreci koji su i nama i igračima olakšali ovo Svetsko prvenstvo?

Goal Line tehnologija

Najpoznatija nova tehnologija na ovom prvenstvu je svakako Goal Line tehnologija (GLT) koja u principu najviše pomaže sudijama. Iako ova tehnologija nije sasvim nova što se tiče primene u fubalu, ovo je prvi put da se koristi na Svetskom prvenstvu. Korišćenjem GLT-a ukida se mogućnost da se golovi pogrešno priznaju ili ne priznaju u situacijama kada se lopta odbija o prečku i nije sigurno da li je prešla gol liniju.

GLT koristi 14 kamera visoke brzine (7 na svakom golu) koje snimaju kretanje lopte i u stanju su da detektuju prelazak gol linije sa krajnje zanemarljivom greškom od pola centimetra. Signal koji nastaje preradom 500 slika u sekundi stiže do ručnog sata sudije i vibracijom ga obaveštava o tome da li je gol postignut.

Nestajući sprej

Magični sprej se zove 9:15 Fairplay i služi za obeležavanje mesta za živi zid, kao i mesta gde stoji lopta na početku izvođenja slobodnog udarca. Pena je na bazi vode i nestaje nakon minut. Za nas evropske gledaoce je velika novost i prvi put se koristi na Svetskom prvenstvu, ali se u Brazilu u fudbalske svrhe koristi već 8 godina.

Nestajući sprej je poslužio kao inspiracija za seriju relativno duhovitih slika na internetu na kojima je devojkama zabranjen pristup delu gde se nalazi TV na kom je prenos Svetskog prvenstva.

Oprema igrača

Ronaldova kopačka Nike Mercurial Superfly ima posebni deo oko zgloba koji obezbeđuje fleksibilnost; Warrior Global kopačke, koje nose Ture i Felaini, dodatno stimulišu cirkulaciju, a Adidas kopačke, koje su reklamirali Mesi, Ozil, Suarez, Van Persi i Alves, pored stabilnosti i svih ostalih pogodnosti prosto izgledaju jako lepo.

Nike-ovi dresovi koje, na primer, nosi brazilska reprezentacija su posebno prilagođeni za vremenske uslove u Brazilu tokom Svetskog prvenstva, što u principu važi i za proizvode svih drugih imena u oblasti proizvodnje sportske opreme . Adidas je napravio adiPower prsluke koji mogu da se ohlade u frižideru i da regulišu telesnu temperaturu, odlažući umor koji nastaje zbog velike vrućine.

Naravno, tu je i Brazuka (Adidas), zvanična lopta ovog prventva, koja između ostalog obezbeđuje i veću preciznost.

Pored zvanične lopte Adidas je napravio i Smart Ball, pametnu loptu za trening, koja beleži podatke o tome koliko je jako igrač šutnuo i koja prati svoju putanju leta i ukazuje na važne tačke tokom izvođenja penala i kornera. Smart Ball je preko Bluetooth-a povezana sa miCoach aplikacijom trenera i pomaže igračima prilikom vežbanja šuteva i kontrole lopte.

Igračima su podeljeni i iPad-ovi sa uputstvima kako da pobede „svog“ protivnika u suparničkom timu. Tako se recimo napadačima prikazuje statistika i pozicija defanzivnog igrača koji će im biti suparnik.

Nakon ovako velikog broja nerešenih utakmica, pitanje je kome je sva ova tehnologija pomogla, a kome odmogla. (Nemačka je zasigurno imala najbolje aplikacije za trening.)

„Oprema“ za fanove

Svetsko prvenstvo je inspirisalo neverovatno mnogo aplikacija za mobilne telefone i tablete, u koje se ubraja i domaća aplikacija Teren, koji ima posebnu rang listu za poene dobijene tokom utakmica prvenstva i za koju se može reći da je jedna od zanimljivijih. Takođe, gotovo svaki mobilni operater na svetu nudi određene pogodnosti za praćenje Svetskog prvenstva.

Kompanija PipSports je napravila nešto kao Instagram za Svetsko prvenstvo, PiPSports aplikaciju pomoću koje možete dodati overlay, kao što je lokacija, rezultat utakmice ili statistika meča u datom trenutku  na sliku. Idealno za sve koji su mogli da prate prvenstvo uživo, ali poprilično dobra aplikacija i za sve koji su pratili utakmicu preko malih ekrana, a hteli da zabeleže neki momenat vezan za utakmicu.

Želite još?

Ovo Svetsko prvenstvo je posebno po mnogo čemu u tehnološkom smislu, ali sve to možda nadmaši Japan za 8 godina. Japan je u svojoj ponudi da bude domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine naveo da bi obezbedio tehnologiju kako bi se utakmice gledale u 3D formatu na 400 stadiona u 208 zemalja. 200 HD kamera bi snimalo utakmice (veliki skok sa 38 koliko se koristi u Brazilu) i pored te slike bi se prenosio i zvuk direktno sa terena pomoću mikrofona ispod trave, kako bi iskustvo bilo što autentičnije.

Bez obzira na to kako prođe ponuda Japana, može se reći da je Brazil definitivno postavio izazov za veću uključenost novih tehnologija na Svetskom prvenstvu i ostaje nam samo da se radujemo pokušajima drugih zemalja da ih nadmaše.

 

Inspiracija – izvori:

http://iq.intel.com/files/2014/06/550x310xworldcupballtrophy-550x310.png.pagespeed.ic.5SnGPGv2Xr.jpg

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2655296/Why-World-Cup-2014-high-tech-tournament-Smart-balls-frozen-shirts-vanishing-free-kick-lines-combine-ultimate-digital-sporting-event.html

http://vnreview.vn/image/11/60/92/1160921.jpg?t=1402764646881

http://storage01transcoder.rcs-rds.ro/storage/2014/06/16/276929_276929_spray_1.jpg

http://punefc.com/wp-content/uploads/2014/05/Battle-Pack.jpg

http://www.footballkitnews.com/wp-content/uploads/2013/11/New-Brazil-2014-Football-Kit.jpg

https://pbs.twimg.com/media/BqNVF1JCUAAFhqU.jpg

http://images.fastcompany.com/upload/japanfoot2.jpg

 

Aktuelan: