Obojite svoj put do položenog ispita

Da li znate za neku mašineriju u koju možete ubacivati po jednu informaciju svake sekunde u narednih sto godina, a da iskoristite samo desetinu memorije? Niste? Upoznajte se sa svojim mozgom. 

Postavlja se pitanje zašto ne koristimo sve mogućnosti koje imamo. Jedna šimpanza bi verovatno dala sve moguće za naše kognitivne sposobnosti, a mi tako lako dozvoljavamo sebi da se spustimo na nivo šimpanze. Zašto?

Kupili ste novi računar. Najnoviji model, sjajan je i obavlja milion operacija u sekundi. Naravno, uz njega ste dobili uputstvo od 385 strana koje vam daje jasne smernice za svaki aspekt rada uređaja koji je pred vama. Sada pomislite na svoj mozak. Da li znate za neku mašineriju u koju možete ubacivati po jednu informaciju svake sekunde u narednih sto godina, a da iskoristite samo desetinu memorije? Niste? Upoznajte se sa svojim mozgom. Da li već shvatate u čemu je ovde problem? Baš to, nema uputstva. Nikakvog.

Sećate se vremena kada ste tek počeli da upoznajete svet? U jako kratkom periodu smo naučili da hodamo, trčimo, skačemo, pričamo, brojimo, pevamo, razaznajemo sve moguće i nemoguće stvari oko sebe. Onda smo dobili prvu knjigu, krenuli u školu, bili primorani da naučimo 5, pa 29, pa 136 strana i tako smo ubijeni u pojam i tako smo izgubili svaku želju za učenjem. Rezultati su loši, a ulažemo neverovatno mnogo vremena i truda. Ako bismo uložili manje truda, rezultati bi bili još gori. I onda shvatimo da treba da počnemo da štedimo za upisivanje još jedne godine... Ista scena zvana druga godina, treći put...

Poznato vam je da određene radnje koje se ponavljaju iz dana u dan više puta prelaze u naviku? Ako iz dana u dan učimo na pogrešan način, frustrirano smo kada vidimo knjigu i neprestano ponavljamo taj pogrešan obrazac ponašanja, neminovno dolazi do stvaranja navike. Postajemo odlični u pogrešnom načinu učenja.

Postavlja se pitanje zašto ne koristimo sve mogućnosti koje imamo. Jedna šimpanza bi verovatno dala sve moguće za naše kognitivne sposobnosti, a mi tako lako dozvoljavamo sebi da se spustimo na nivo šimpanze. Zašto?

Poznato vam je da postoje dve hemisfere mozga. Desna je zadužena za ritam, snalaženje u prostoru, imaginaciju, sanjarenje, boje... Leva se bavi rečima, logikom, brojevima, nizovima, analizama... Međutim, mi nemamo mogućnost da kažemo: „Danas razmišljam desnom stranom mozga. Leva, spavaj!“ Ne može. Poznata vam je situacija kada vam neko kaže: „Znaš li šta se desilo?! Jao, za malo da zaboravim da ne smem nikome da kažem.“ Besana noć na vidiku! Mozak počinje da vapi za nastavkom priče, zato što mozak to radi. Mozak je celina. Mozak može da funkcioniše samo kao celina. Mozgu treba celina. Kako da postignemo ovu celinu?

Ključna stvar u postizanju ovoga jesu mape uma.

Šta su mape uma?

Ovakav način učenja nam omogućava da zapamtimo jako veliku količinu informacija, da ih pravilo obradimo i dugoročno skladištimo u svojoj memoriji. Mape uma zapravo predstavljaju grafički prikaz jasnog i kreativnog centralnog lika ili reči koji se grana i razlaže na ključne pojmove koji treba da predstavljaju asocijacije i da opisuju centralni pojam. Na ovaj način izbegava se rasipanje pažnje na nevažne stvare, dok se misli fokusiraju samo na ono što je ključno u lekciji koju izučavamo.

Kako se crtaju mape uma?

Jako je važno, za početak, imati na umu da sve novo što se uči treba povezati sa ranijim iskustvom ili ranije naučenim gradivom. Takođe, ne budite lenji da tražite više, pronađite sve što možete o datoj temi kako biste imali pred sobom celovitu sliku i na lakši način mogli da izvučete suštinu. Počinje se od centralnog lika, ideje, reči, slike. Idealno bi bilo ako biste se odlučili za crtanje koliko god dobri ili loši bili u tome, jer mozak lakše i brže rezonuje slike i lakše ih pamti. Na centralni crtež “nižemo” dalje asocijacije koje raščlanjuju ključnu ideju.

Ključna stvar kod crtanja mapa uma

Koristite boje! Mozak nije analogna struktura linearno ispisanih redova u crno-beloj varijanti. Mozak je jedan haos boja, osećaja, mirisa, ukusa… Mozgu su potrebne boje! Za centralni lik koristite najmanje tri boje, a onda za svako sledeće grananje odaberite po jednu boju.

Videćete koliko sve postaje zanimljivo, jednostavno i lako za pamćenje, a sa druge strane i sjajno za kasnije obnavljanje.

Ne ograničavajte sebe! Ne ograničavajte svoje neograničene sposobnosti! Danas je toliko mogućnosti pred nama, a ovo je jedna od tehnika koja može da nam pomogne da unapredimo sebe, proširimo svoja znanja, olakšamo svakodnevni rad u svim oblastima, svim segmentima svog života.

Dakle, uzmite te bojice u ruke i učinite da ispitni rok pred nama bude jedan od najuspešnijih!

 

 

 

Inspiracija:

“Mape uma” – Toni i Bari Buzan

https://www.youtube.com/watch?v=nMZCghZ1hB4

https://www.youtube.com/watch?v=QEokHNWf-Qg

Izvori:

http://www.najstudent.com/saveti/mape-uma-284

 

 

Aktuelan: