Oculus Rift

Zakoračite u svet igrica – ali bukvalno!

Oculus Rift je uređaj koji nam dovodi virtuelnu stvarnost u igrice. Ako malo bolje razmislimo, na uvođenje virtualne stvarnosti u svet video igara se čeka toliko dugo da nije ni čudo što su ove svemirske naočare uspele da prikupe 2.4 miliona dolara na Kickstarter-u.

Ono što ovaj uređaj u stvari radi je da vam omogućava da pomerate vidno polje u igrici pomeranjem glave, baš kao da se stvarno nalazite tamo i okrećete se oko sebe. Dodatni osećaj virtuelne stvarnosti donosi i činjenica da zbog oblika naočare ne vidite ništa osim onoga što se dešava u igri.

Oculus Rift je relativno lako priključiti – potrebni su vam jedan HDMI i jedan USB ulaz na računaru, jedna utičnica i to je to. Na internetu vam je dostupan open-source softver koji će vam omogućiti da igrate daleko više igrica nego što je za sada predviđeno, pa tako na YouTube-u možete videti gameplay igara kao što su Half-Life 2 ili Skyrim.

Pitanje je da li će neke loše strane ovog uređaja, koji je i dalje u razvoju, uspeti da bitno umanje oduševljenje koje su osetili gejmeri širom sveta kada su saznali za Oculus Rift. Ono što je sigurno, međutim, je da je ovo početak novog poglavlja u istoriji video igara.

 

Inspiracija – izvori:

http://i0.wp.com/www.roadtovr.com/wp-content/uploads/2012/09/oculus-rift-prototype.jpg?resize=598%2C398

http://www.oculusvr.com/

http://img805.imageshack.us/img805/2046/lukerift1.jpg

 

Aktuelan: