Od štrebera za štrebere

Upoznajte najnoviji framework za brže i jednostavnije pravljenje web sajtova. Predstavljamo vam Bootstrap.

 

Dva programera Mark Otto i Jacob Thornton rešila su da pomognu svim web dizajnerima i kreirali potpuno nov framework. Ova dva programera radila su za kompaniju Twitter i za potrebe ove kompanije napravili su odličan framework i rešili da ga podele sa celim svetom.

Twitter Bootstrap je potpuno besplatan i što je najbolje on je open-source tako da svako može da ga dorađuje i prosledi drugima.

Ovo nije samo običan framework već veoma moćan alat svim web dizajnerima. Naime Bootstrap može da nam pomogne da mnogo manje vremena potrošimo na pisanje koda, a pritom imamo poprilično moćan dizajn našeg sajta.

Šta je zapravo Bootstrap?

Rešili ste da napravite sajt koji će imati „responsive“ dizajn, odnosno da se prilagođava uređaju, kako mobilnim telefonima tako tabletima i svim veličinama monitora. Znate i sami koliko bi vam vremena oduzelo da pravite posebne stilove za svaki od ovih uređaja i na kraju bi se odlučili eventualno za mobilne telefone i to one koji se najčešće koriste. Nakon toga tek dolaze problemi. Potrebno je sve to dizajnirati, napisati kod, proveriti ispravnost i izgubili ste jako puno vremena. Vi nemate vremena za sve ovo, potreban vam je Bootstrap.

Bootstap već ima sve ove stilove, na vama je samo da dodelite njegove klase vašim elementima i vaš sajt postaje „responsive“.

Na sajtu Bootstrap-a možete pronaći i dosta primera tako da vam neće biti teško da pronađete nazive klasa koji su vam potrebni. Sve što vam je potrebno jeste da pogledate kod u primeru.

Pored primera nalazi se dosta tutorijala gde možete naučiti kako Bootstrap funkcioniše, kao i osnove CSS-a i JavaScript-a koje su vam potrebne da biste što bolje uradili vaš sajt. Tutorijali su napisani tako da će i oni koji nikada nisu koristili CSS ili JavaScript moći lako da se snađu i naprave baš ono što žele.

Pogledajte neke od sajtova koji koriste Bootstrap:

United Nations News Centre

http://www.un.org/news/

Fat Dragon

http://fatdragon.com.au/

Web appers

http://www.webappers.com/

Iako je Bootstrap napravljen za Twitter ono što je poprilično čudno jeste da Twitter nema responsive dizajn, ali to je već priča za neki drugi članak.

Inspiracija - izvori: 

http://twitter.github.io/bootstrap/index.html

Tags: 
Aktuelan: