Online kursevi stranih jezika

Zahvaljujući sajtovima koji nude potpuno besplatne i odlično koncipirane kurseve stranih jezika, možete postepeno graditi znanje i uživati u učenju istih.

Autor:  Nevena Petrović, Biološki fakultet časopis SIMBIOZA, Br:10 Septembar 2013, strana:36

Oduvek ste želeli da progovorite italijanski, francuski, španski, nemački.. Obaveze na fakultetu, nedostatak vremena i/ili novca kao najčešći ograničavajući faktori u životu jednog prosečnog studenta, su stali na put ispunjenju ovih želja. I onda ste odustali... Međutim, zahvaljujući sajtovima koji nude potpuno besplatne i odlično koncipirane kurseve stranih jezika, možete postepeno graditi znanje i uživati u učenju istih. Potrebno vam je solidno znanje engleskog jezika, malo vremena i volje.

Duolingo

Sajt:  http://www.duolingo.com/

Simpatična sovica vas vodi kroz kurseve španskog, engleskog, francuskog, nemačkog, portugalskog ili italijanskog jezika. Nakon registracije i popunjavanja naloga, možete da započnete avanturu. Birate jezik i nivo, i prelazite lekciju po lekciju. U okviru pojedinačnih lekcija se uči, ali i vežba u isto vreme. Sve što radite: čitanje, pisanje, prevođenje ili prepoznavanje reči, se ocenjuje i sovica vas obaveštava da li su vaši odgovori tačni ili netačni i koliko ste uspešni u učenju. Nakon završetka određenih lekcija i prikupljanja potrebnih poena, bivate nagrađeni prelaskom na viši nivo učenja

Мemrise

Sajt: http://www.memrise.com

Ovaj sajt ima nešto drugačiji koncept. Prvo, postoji mogućnost korišćenja "srpske verzije sajta" i od jezika je moguće učiti engleski i turski jezik. Ukoliko imate osnovno znanje engleskog jezika, onda vam je izbor kurseva mnogo veći, pa tako birate između velikog broja stranih jezika razvrstanih u više kategorija.  Možda je nešto "haotičniji" što se tiče uvođenja novih reči, jer nema nekog konkretnog redosleda lekcija (kao što je primer sa prethodno opisanim sajtom). Ono što ga čini posebnim jeste korišćenje kartica koje vi sami vezujete za određenu reč ili izraz, a koje vam se stalno pojavljuju dok taj isti pojam ne savladate. Pogrešni odgovori u testovima se pamte i iznova zadaju sve dok se ne savlada dati pojam. Pored kurseva stranih jezika, možete učiti i o kulturi i istoriji različitih regiona, zaviriti u različite oblasti nauka ili saznati nešto više o specifičnim temama. Ukoliko posedujete šire znanje o nekoj tematici, možete i sami biti kreator kursa, čime dodatno obogaćujete ovaj sajt.

 

Inspiracija - izvori:

http://issuu.com/simbioza/docs/simbioza_10

 

Aktuelan: