Otkrijte nove I širite svoju kulturu

Danas je Uskrs, veliki praznik svih pravoslavaca. Pravoslavci širom Srbije slave ovaj praznik I uživaju na dan vaskrsenja Hrista. Međutim da li ste se zapitali ikada, kako veliki praznici izgledaju u drugim državama? Da li bi voleli da prisustvujete takvim događajima? 

Egipat I Turska

Jedan od najpoznatijih običaja u Egiptu ili muslimanskoj kulturi uopšte, jeste Ramazan. Nekoliko dana pre početka ramazana ulice egipatskih gradova prepune su ljudi koji kupuju ramazanske specijalitete. Domaće testenine, kolači I peciva kao što su kadaif, konafa i basbusa, zatim sok od kajsije, jogurt i turšija. Iako je Ramazan mesec duhovnog uzdizanja i obnove, mnogi muslimani svečano ukrašavaju svoje domove, trošeći više novca i vremena za pripremanje hrane za svoje porodice i prijatelje. Jedan od najvažnijih simbola ramazanskih običaja u arapskom svetu jeste proizvodnja i postavljanje „ramazanskog fenjera“. Sami fenjeri su ukrašeni islamskim oblicima i tradicionalnim molitvama, a Egipćani pripremaju fenjere za sledeću godinu, čim se završi Ramazan.

Pored toga što i u Turskoj slave Ramazan, postoje još mnogi drugi običaji koji su karakteristični za ovu zemlju. Prvo, tu je „aprilski pehar“ – u Istanbulu postoji verovanje da prva kiša koja padne u mesecu aprilu donosi blagostanje i zdravlje. Zato stanovnici Istanbula prvu aprilsku kišu sakupljaju u razne posude, sa verovanjem da će ih kišnica zaštiti od bolesti. U osmanskoj kulturi najboljom milostinjom se smatra ona koja se daje potajno, a jedan od mnogih primera je tradicija okačene torbe. Ovaj običaj i danas živi, tako što vlasnici pekara ili prodavnica ostavljaju hleb, šećer, kafu i druge namirnice u okačenoj torbi na obližnjem drvetu, za one kojima je pomoć potrebna.

 

Rusija

Maslenica je najveseliji period narodnog veselja u Rusiji, kada se priprame najviše hrane. Narod ga je uvek voleo I uvek mu je „tepao“ na razne načine: „šećenra usta“ , „krčmarica“ , „vesela“ ...

Palačinke su glavna poslastica i simbol Maslenice. Peku se svakog dana, počev od ponedeljka, a u posebno velikim količinama se peku od četvrtka do nedelje. Tradicija pečenja palačinki postoji u Rusiji još od paganskog vremena. Tada je bog sunca Jarilo pozvan da protera zimu, a okrugla palačinka veoma liči na letnje sunce. Tradicija je bila da svaka domaćica pravi palačinke po receptu koji se u njenoj porodici prenosi sa kolena na koleno.

 

Ako želite da naučite i upoznate različite kulture širom sveta, upoznate običaje drugih naroda, proslavite praznike sa njima i okusite život u drugoj zemlji, to možete jedino ako odete u neku zemlju i živite sa tim ljudima. Program Global Citizen je internacionalni program volintiranja namenjen studentima koji žele da rade na ličnom usavršavanju, otkrivanju novih i širenju svoje kulture. Više možete pročitati na: http://aiesec.org.rs/global-citizen/

 

 

Tekst su pripremili Biljana Kecman, Vučeta Obradović i Tanja Ilić.

http://ruskarec.ru/arts/2013/03/10/maslenica_sedmica_jarilovih_palacinki_20641.html

Aktuelan: