Ove stvari obavezno izbegnite na razgovoru za posao

Možda vam je poznata činjenica da je razgovor za posao trenutak kada naša “brbljiva” usta izgovaraju sve ono što smo se pola sata ranije zakleli da nećemo izgovoriti. Prezauzeti mozak se bavi pitanjima poput: “Šta će sledeće da me pita?”, “Da li izgledam smešno?”, “Šta sada treba da kažem?”… Imajući ovo u vidu jasno nam je zašto su mnoga svetska istraživanja pokazala da su razgovori za posao nekada glavni okidači da sjajan, kreativan i inovativan kandidat ne dobije posao na kome bi sigurno iskazao sav svoj potencijal.

Cilj je jasan: ostati fokusiran i smiren! Naučnici savetuju da je čekanje u hodniku savršen trenutak da udahnemo, izdahnemo, na minut se fokusiramo samo na svoje disanje i afirmirajuće misli koje će u nama održati neophodan nivo pozitivne energije. Ponavljajmo sebi da će sve biti u redu, život je jedna riznica novih iskustava i taj razgovor će u krajnjem slučaju sigurno biti sjajno iskustvo. Uverimo sebe da smo srećni što se tu nalazimo i da su zapravo svi oko bas srećni, jer će, zaposlivši nas, dobiti savršenog radnika.

Slušajte pitanje, ne brzajte (da, kao na ispitu), a onda smirenim glasom izgovorite ono što ste prethodno jasno definisali. Međutim, pored toga što je jako važno šta ćemo izgovoriti, neophodno je i da na ovih deset stvari odmah zaboravimo! Odmah!

#1 Čime se Vaša kompanija bavi? 

Ako postavimo ovo pitanje možemo biti gotovo sigurni da smo sa tom firmom završili. Šta je ovde važno da uradimo? Domaći zadatak! Neophodno je da se informišemo o kompaniji, zaposlenima, poslovima… Važno je da saznamo što više možemo i budemo pripremljeni. Time ćemo pokazati da smo zainteresovani i da želimo taj posao zbog koga se tu nalazimo.

#2 Prethodni šef je bio užasan. Brzo je usledio otkaz…

Da, možda ćemo naići na nekoga ko će sa zadovoljstvom slušati kako govorimo loše o, možda, konkurenciji, ali nećeo to raditi. Pokažimo da smo odrasla, profesionalna osoba. Na pitanje zašto smo napustili taj posao, možemo reći da je jednostavno došao trenutak kada više nismo mogli da se razvijamo i dalje učimo, ali smo zahvalni na svom iskustvu koje smo tamo stekli. To je sjajan način da nenametljivo ukažemo na svoje dobre osobine i želju da svakoga dana naučimo nešto novo.

#3 Koliko je važno da baš svakoga dana dođem na vreme?

Ne znam da li je uopšte potrebno ovo navoditi kao apsolutno zabranjeno pitanje. Srednju školu smo odavno završili. Već tada je ovakvo pitanje postalo neprihvatljivo. Sasvim je u redu da u nekom trenutku pitamo da li kompanija nekad praktikuje sistem fleksibilnog radnog vremena, ali ne na prvom razgovoru i ne u prvobitno navedenom obliku.

#4 Ne ide mi baš najbolje…

Hajde da to sebi ne radimo! Ukoliko pitaju kakvo je naše poznavanje Excel-a, a naše poznavanje se svodi na to da znamo da postoji onda možemo nagovestiti da smo se susreli sa tim i da i dalje radimo na unapređenju svog rada i poznavanja istog. Nemojte sami navoditi poslodavca da posumnja u vaše sposobnosti.

#5 Spreman/na sam da radim bilo šta.

Naravno da nismo spremni na tako nešto. Poslodavac sigurno neće ceniti sve naše kvalitete i zalagati se za nas, ako mi to sami ne budemo radili. Važno je da kroz razgovor ukažemo na svoje sposobnosti i činjenice zbog kojih bismo baš mi bili sjajni za poziciju za koju smo se prijavili.

#6 Ja naporno radim i jako brzo učim!

Treba da ukažemo na svoje kvalitete, ali ne po cenu toga da dođemo u situaciju da molimo za posao. Ambiciozni smo, sposobni, željni novih znanja... Super. Nema potrebe da to ponavljamo mali milion puta povišenog i piskavog tona.

#7 A sada plata!

Ne, ne! Neće moći! Moramo da sačekamo! Važno je da pokažemo i dokažemo da smo sjajni za taj posao i da ga niko neće obavljati bolje od nas samih. Nakon što saslušamo sve što poslodavac ima da kaže i strpljivo i samouvereno odgovorimo na sva pitanja, sačekaćemo da naš nadređeni pomene platu. Na ovaj način pokazaćemo da vrednujemo radno mesto koje će nam možda biti ponuđeno i da želimo da radimo i da se usavršavamo najpre zbog samog posla i unapređenja kompanije, a tek nakon toga zbog benefita koje ćemo imati.

#8 Nervozan/na sam.

To je potpuno normalno i poslodavcu je to jasno. Nema potrebe da to neprestano ponavljamo. Cilj je da ostavimo utisak da možemo da se izborimo sa stresnim situacijama, da smo dovoljno razvijeni kao ličnost da možemo da se izborimo sami sa sobom i svojim strahovima.

#9 To ne umem da uradim.

Ukoliko nam je to prvi ili možda drugi posao, svakako je jasno da tek počinjemo da učimo i razvijamo svoja znanja i iskustva. Početnici smo i to je u redu, ali nije u redu to koristiti kao izgovor. Moramo učiti, tražiti, pitati... Moramo se snaći u takvim “kriznim” situacijama. U krajnjem slučaju, Google je uvek tu.

#10 Ne mogu sada ničega da se setim.

Moguće je da će na kraju uslediti pitanje: “Da li vas zanima još nešto?” ili “Imate li vi nešto da pitate?”. Ako želimo taj posao bolje bi nam bilo da imamo pitanja! Možemo da postavimo neko jednostavno, inteligentno, zanimljivo pitanje – postavljanjem pitanja ćemo da pokažemo da nismo neko ko samo čeka da mu se kaže šta treba da radi. Možemo unapred da pripremimo par pitanja – o kompaniji, kolegama, svojoj ulozi u tom okruženju, svom timu u kome ćemo raditi... Važno je da pitamo!

Umesto da samo uvećavamo svoju nervozu, uradimo nešto što će nas opustiti i smiriti. Profesorka Amy Cuddy garantuje da će samo dva minuta u položaju Supermena obezbediti više pozitivne energije, niži krvni pritisak, niži nivo stresa. Zato, dok čekamo da nas prime u tu kancelariju pronađimo neko mirno mesto, fokusirajmo se na disanje, zauzmimo stav Supermena i naravno – razmislimo uvek dva puta pre nego što nešto izgovorimo!

Sjajne savete o pravim odgovorima na pitanja na svakom razgovoru za posao i primere onoga što nikako ne treba reći možete pročitati na Common Job Interview Questions and Best Answers (20 Examples).

 

Izvori:

https://www.forbes.com/sites/lizryan/2017/05/26/seven-things-never-ever-to-say-in-a-job-interview/#1bfd970a4665

http://www.businessinsider.com/never-say-these-things-in-a-job-interview-2014-8

https://www.livecareer.com/interview-tips/during/topics

https://skillcrush.com/2015/09/22/13-things-you-should-never-say-in-a-tech-job-interview/

http://www.razvoj-karijere.com/baza_znanja/priprema-za-intervju

http://uptowork.com/blog/job-interview-questions-and-answers

Aktuelan: