"Pametan kofer" za bezbrižno putovanje

Spremate se za put i već razmišljate o ogromnoj gužvi i tome kako ćete vući tu tešku koferčinu za sobom kroz taj haos?

Po svemu sudeći, to uskoro više neće biti problem. Kofer će se vući sam pored vas. Bukvalno.

U predvorjima aerodroma i na terminalima, odnedavno, umesto skromnih, dobro poznatih putnih torbi i kofera, pojavljuje se „pametni prtljag“, opremljen digitalnom tehnologijom. Raspon funkcija je jako veliki, od punjenja telefona, pa sve do GPS sistema.

Berlinski start-up Horizon Studies prodaje prtljag koji se povezuje na pametni telefon putem Bluetooth-a, tako da ukoliko udaljenost između kofera i telefona postane veća od 30 metara uključuje se alarm. Dakle, više nećemo morati da brinemo o krađi ili gubljenju prtljaga (verovatno je da će doći vreme kada će prtljag brinuti da ne izgubi nas).

Nakon toga, mnoge kompanije kreću sa proizvodnjom i razvojem tehnologija kako da prtljag učine jednostavnim, putovanje sigurnim i bezbrižnim, a kofer sve, samo ne nešto u šta jednostavno ubacite stvari.

Kompanija Planet Traveler nudi "internetski opremljen kofer". Nazvan Space Case 1, on se može otvarati i zatvarati uz korišćenje biometrijskog otiska prsta. Ima takođe ugrađen Bluetooth-ov spiker za puštanje muzike ili telefonskih poziva te aplikaciju koja služi kao servis za pomoć koji, na primer, obaveštava o otvaranju izlaza na aerodromima.

Kofer Geotraker, čiji proizvođač je Samsonite, najveći svetski brend za prtljag, upotpunjuje funkciju praćenja brzinomerom koji omogućuje koferu da prepozna kada je u toku let te da se isključi kako ne bi ometao elektroniku aviona. Ovaj kofer dostupan je samo na tržištu SAD-a, dok za ostale kupce kompanija nudi kofer s funkcijom praćenja i alarmom za udaljenost koji rade preko Bluetooth-a.

Delsey, drugi najveći svetski proizvođač kofera, stavio je na tržište "pametni kofer" koji preko aplikacije pokazuje vlasniku da je kofer dospeo na traku za prtljag.

Međutim, kako se navodi na sajtu Forbes, mnogi američki prevoznici idu ka tome da ove pametne „naprave“ zabrane na svojim terminalima i u svojim prevoznim sredstvima, posebno avionima. Mnogi „pametni koferi“ rade pomoću litijumskih baterija, koje kada se oštete mogu da eksplodiraju i čak izazovu požar, što, složićete se, u avionu nikako nije poželjan scenario.

I dok se duže vreme razmatralo čemu će nam zapravo u budućnosti kofer služiti, nošenju odeće ili punjenju telefona, i koliko će, pored svih navedenih funkcija, u koferu ostati mesta za odeću, u međuvremenu se pojavljuje nešto potpuno novo.

Kineska kompanija 90 Fun, koja je deo kompanije Shanghai Runmi Technology Co. Ltd., i osnovana je 2015. godine, planira da izađe na tržište sa pametnim koferom koji je dizajniran da vas automatski prati tako da su vaše ruke slobodne. Kofer je nazvan 90 Fun Puppy 1 (ko ima štene biće mu jasno zašto) i može stalno da vas prati ili ga možete pozvati preko daljinskog upravljača. Kompanija je radila sa Segway-em, koji je postao poznat po skuteru sa dva točka, kako bi dodao “adaptivni sistem gravitacije” koji pomaže ovom 20-inčnom koferu da balansira dok se kotrlja.

Još uvek nije poznato koliko će ovaj kofer koštati, a najverovatnije će se u prodaji naći krajem ove godine. Biće predstavljen na CES sajmu.

Ostaje da sačekamo da „pametni koferi“ došetaju i do nas, nakon čega ćemo moći da potvrdimo ili da opovrgnemo mišljenja nekih naučnika da se ovi koferi zapravo neće ni koristiti, već će biti više stvar pomodarstva.

 

Izvor:

http://rs.n1info.com/a288278/Sci-Tech/Pametni-prtljag.html?utm

https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/1/4/16848998/90fun-smart-suitcase-autonomous-follow-mode-segway-ces-2018?utm

https://www.forbes.com/sites/grantmartin/2017/12/03/u-s-carriers-move-to-ban-smart-luggage/#4437d8d26c88

https://pcpress.rs/kofer-koji-necete-moci-tako-lako-da-izgubite/

 

Tags: 
Aktuelan: