Pametne bicikle

Već duže vreme se radi na proizvodnji pametnih automobila, koji bi olakšali ljudima putovanje i prevoz između lokacija. I na polju biciklizma se od skoro postižu značajni uspesi: sve više se radi na stvaranju pametnih bicikala, koje bi bile opremljene savremenom opremom.

Pametne bicikle bi, prema projektu Helios Bars-a, bile opremljene migavcima koji bi upozoravali ostale učesnike u saobraćaju na promenu kretanja bicikliste, LED svetlom koje bi osvetljavalo put i pratilo putanju bicikle i još mnogim drugim stvarima. Pored toga bicikle bi imale vizuelni brzinometar koji bi u zavisnosti od brzine kretanja menjao boje. Bicikle bi bile opremljene GPS navigacijom koja bi omogućila korisnicima korišćenje mapa. GPS bi se koristio i za lociranje ukradenog bicikla uz pomoć pay-as-you-go SIM kartica. Uz pomoć ovih kartica ukradeni bicikl bi slao kordinate o lokaciji u narednih 15 dana.

Bicikle su izrađene od aluminijuma što ih čini izuzetno lakim i izdržljivim. Sam kvalitet obrade aluminijumskog rama je na zavidnom nivou.

Bicikle bi podržavale i konekciju sa Bluetooth uređajima, tako da se lako mogu povezati sa pametnim telefonima. Projekat je izazvao interesovanje među investitorima i privukao preko 70.000 dolara u investicijama. Uzorci su prošli testiranja i ukoliko se pojave investitori proizvodnja bi mogla da zaživi.

Helios je jedan od poznatijih proizvođača bicikala u svetu. Nakon predstavljanja dodatka koji od svake bicikle pravi pametnu biciklu, možemo očekivati Helios modele koji u sebi sadrže ove novitete.

 

Inspiracija – izvori:

http://news.cnet.com/8301-17938_105-57585708-1/smart-bike-handlebars-have-turn-signals-gps-speedometer/?part=rss&subj=news&tag=title

http://www.ittrac.in.rs/pametne-bicikle/

Tags: 
Aktuelan: