Pametni telefon može da se pretvori u špijuna prve klase

Kindsight, kompanija koja se bavi sigurnošću je napravila aplikaciju koja vaš pametni telefon može da pretvori u špijuna prve klase.

Aplikacija nazvana DroidWhisperer (šaptač Androidu) prati korisnikovu lokaciju, presreće poruke, snima razgovore i samostalno snima fotografije. Aplikacija može da se sakrije unutar bilo koje aplikacije za Android i tako skrivena radi u pozadini kad god je pametni telefon uključen.

Nakon instalacije, DroidWhisper prima uputstva od glavnog server, putem interneta ili putem SMS-a. Sve podatke koje DroidWhisper prikupi kod "žrtve" ponovo šalje na glavni server na kojem se prikupljaju podaci iz svih zaraženih pametnih telefona.

Iako Kindsightova aplikacija nije dostupna u javnosti, pokazala je kako će korisnici u budućnosti morati da budu veoma oprezni prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija i pažljivo da čitaju kakva im daju ovlašćenja.

Ako ne budete na oprezu, svako će moći da zaviri u vašu privatnost. Preporučujemo da aplikacije skidate sa Google Play-a, koji pregleda aplikacije i blokira one koje sadrže maliciozne kodove, dok druge prodavnice to ne rade.

Dobra strana ove aplikacije je lansiranje napada iznutra na korupciju. Uređaj bi mogao da se iskoristi i za traženje slabosti u bezbednosti, na primer, Wi-Fi mreže na koju se korisnik povezuje, istakao je šef laboratorije Kevin Meknami pojasnivši kako pomoću aplikacije uređaj postaje veoma moćna platforma za nadzor.

 

Inspiracija - izvori:

http://www.vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/325849/Kad-vas-spijunira-vlastiti-smartfon

http://s3.amazonaws.com/readers/2012/02/20/androidprivacyinvestigation580_1.jpg

Tags: 
Aktuelan: