Pametni telefon za ljude oštećenog vida

Indijski inženjer Sumit Dagar radi na kreiranju, prvog na svetu, mobilnog uređaja  za ljude oštećenog vida.

Imati pametan telefon je nekada bilo stvar prestiža, sada popularne pametne telefone može imati bilo ko. Najveće kompanije koje se bave proizvodnjom mobilnih telefona se nadmeću koja će pre predstaviti tanji, nakad menji nekad veći pametni telefon bez kojeg ne možete da zamislite život. Ipak, neki ljudi mogu da zamisle život bez pametnih telefona. Kako je tehnologija napredovala i svakim danom napreduje, proizvođači  bi, osim stalnog nadmetanja među sobom, možda treba da tehnologiju približe svima, čak i onim ljudima sa posebnim potrebama.

Iako neke aplikacije poput Siri i SyText ( govorno upravljanje aplikacijom )  nude dobar deo pomoći, Sumit Dagar ima ideju za efikasnije rešenje :smartphone koji je posebno dizajniran za ljude koji imaju problema sa vidom .
Telefon , koji tek treba da bude zvanično imenovan, ima ekran sastoji od “dugmića“ , koji se kreću gore-dole i tako se formiraju u oblike Brajevih znakova kad god da korisnik želi da pošalje SMS poruku ili e-mail. On koristi Shape Memory Alloy technology , tako što proširuje svaki pin , pamti i onda vrati u svoj prvobitni oblik.
U intervju za The Times of India , Dagar ga opisuje kao " Prvi pametni telefon na svetu sa Brajevim pismom...saputnik više od telefona . "

Predstavljenje Sumit Dagara:

Tags: 
Aktuelan: