Prestanite da gubite vreme na internetu

„Za manje od nedelju dana počinju ispiti... Joj, ko će sad da krene da uči... A samo da pogledam još ovo... Opa izašla nova epizoda Igre prestola...”

Da li gubite vreme time što čitate članak kako da prestanete da gubite vreme? Ironije li? Još malo pa kraj raspusta za sve one koji nisu očistili godinu do sad. Maja je već pisala o pažnji i kako da je zadržimo za sebe (Pažnja postaje valuta u sajber prostoru), a ja ću vam predstaviti nekoliko korisnih saveta i alatki kako da se izvučete iz vakuuma interneta koji vas uvlači u svoje beskrajne stranice.

Počnimo prvo sa dodacima i aplikacijama koje blokiraju sadržaj na internetu. Jedna u moru ovakvih aplikacija je Cold Turkey Writer (https://getcoldturkey.com/writer/). Šta ona radi? Ona pretvara vaš računar u elektronsku pisaću mašinu. Ako vam se bliži rok da predate neki seminarski rad (ili članak za časopis/blog) ovo je super aplikacija za vas. Ne dozvoljava vam da koristite neki drugi program u računaru dok ne otkucate određeni broj reči ili dok ne prođe zacrtano vreme. Mana je ta što tekstualni fajlovi mogu da se sačuvaju samo u .txt formatu.

Pored Cold Turkey Writer aplikacije, postoji i Cold Turkey Blocker aplikacija. U besplatnoj verziji možete da blokirate pristup određenim sajtovima za određeni vremenski period.

Jedan koristan dodatak za pretraživače je Stay Focusd (http://www.stayfocusd.com/). Slično kao i Cold Turkey ovaj dodatak radi tako da vam o(ne)mogućuje pristup odabranim sajtovima određeno vreme u toku dana, čime vas sprečava da gubite vreme na internetu. Cold Turkey ipak je gotovo nemoguće onesposobiti, za razliku od dodatka Stay Focusd.

Postoji mnogo aplikacija i dodataka, na vama je da odaberete neku koja će odgovarati baš vama. Što se tiče mobilnih telefona, ja koristim aplikaciju ClearFocus (https://play.google.com/store/apps/details?id=personal.andreabasso.clearfocus). Ona vam omogućava da podesite tajmer koliko ćete da radite, a koliko da pauzirate u međuvremenu. Jedna od opcija je i da onemogući WiFi pristup za vreme rada, što ja nalazim za zgodno.

Moguće je da posedujete i aplikacije ili video igre na računaru koje vam takođe oduzimaju vreme, jedno od rešenja je plaćena verzija Cold Turkey kojom možete da blokirate pristup aplikacijama. Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite da platite, predložiću vam nekoliko rešenja. Jedna opcija je da na svom računaru napravite „radni” korisnički nalog koji biste koristili kada vam je potrebna maksimalna koncentracija. Sa administratorskog naloga onemogućite pristup aplikacijama koje vam mogu odvući pažnju.

„Najbolje vreme da zasadite drvo je bilo pre 20 godina. Drugo po redu najbolje vreme za to je upravo sada.“
Kineska izreka

Konačno, zapitajte se da li vam je stvarno potreban računar za to što treba da obavite? Ako su vam dovoljni knjiga i sveska, idite u lokalnu biblioteku koja ima čitaonicu ili iskoristite lepo vreme pa ga provedite u prirodi.

Ali šta da radite ukoliko primetite da ste ometeni ovog trenutka i da bespotrebno gubite vreme? Prva stvar je da priznate sebi da odugovlačite, a zatim se zapitajte koji je sledeći korak koji treba da napravite da biste obavili ono što vam je sledeće u rasporedu? Kada to otkrijete, ugasite i sklonite sve što ne vodi završetku tog zadatka: tabove u pretraživaču, programe, stvari na stolu... Sve što vam nije potrebno da biste završili taj jedan zadatak.

Da biste se koncentrisali samo na taj jedan zadatak, najbolje su se pokazale pomodoro tehnike, podesite tajmer na 25 minuta i koncentrišite se samo na taj jedan zadatak 25 minuta. Ali o tome u narednom/ovom članku.

Nemojte da shvatite sve prethodno napisano zdravo za gotovo. Naš mozak je, kao i mišići, deo naših tela koji je potrebno trenirati da bi bio bolji. Krajnji cilj je da naši mozgovi samostalno rade na otklanjaju ovih prepreka, a sve ove alatke i saveti su samo pomoćni točkići u ovoj životnoj vožnji.

 

 

 

Inspiracija: https://www.youtube.com/watch?v=Ug9nlY9tWzk

Aktuelan: