Prvi muzej naučne fantastike

Na mnogim izložbama ljubitelji naučne fantastike mogli su da uživaju u raznim eksponatima iz naučno-fantastičnih filmova, knjiga, stripova. Uskoro sci-fi fanovi mogli bi uživati u prvom pravom muzeju naučne fantastike.  

Muzej bi trebalo da bude otvoren za posetioce 2017. godine. Nalaziće se u centru Vašingtona. Greg Viggiano, jedan od kreatora ovog projekta kaže da će ovaj muzej biti muzej sveobuhvatne naučne fantastike. Obećava se da će posetioce očekivati neverovatne stvari poput rekvizita i likova iz Star Trek-a, Dune-a, romana Isaka Asimova i mnogih drugi. Postoje i planovi da se napravi replika čuvene podmornice Nautilus iz romana Žila Verna 20.000 milja pod morem.

Za one koji ne mogu sačekati 2017. da bi videli sve što će nam ovaj muzej ponuditi, odbor muzeja nedavno je odlučio da će već 2015. godine vrata muzeja biti otvorena za sci-fi fanove i potencijalne donatore koji će moći da zavire u ono što dolazi.

Odbor takođe razmatra devet lokacija u centru grada Vašingtona za pregled muzeja koji bi trebalo da se prostire na čak 3000 kvadratnih metara i da bude otvoren 2015. Ceo muzej bi trebalo da bude čak 15 puta veći sa Tardisom u prirodnoj veličini i maketom čuvenog svemirskog broda Enterprajz koje će posetioci videti tek dve godine kasnije.

Planira se i konstrukcija Atrijuma iz filma Rat svetova.

Čitav projekat bi trebao da košta 800.000 dolara, ali je za sada skupljeno mnogo manje. Viggiano se nada da će uskoro podići svest građana o važnosti ovakvog objekta i  pronaći još donatora. U ovom trenutnu najveći džoker je pronalaženje pogodne lokacije.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.wired.com/underwire/2013/12/science-fiction-museum-preview/?cid=co15887274#slideid-307351

 

Aktuelan: