Retina display

Retina display je termin koji je definisao Apple i odnosi se na tehnologiju uređaja i monitora visoke rezolucije. Reč retina u prevodu sa latinskog označava mrežnjaču oka.

Ova tehnologija je premijerno predstavljena u junu 2010. godine na iPhone 4 uređaju. Podrazumeva da ekrani imaju veliku gustinu piksela, otprilike oko 300 piksela po inču. Upravo zbog ogromnog broja piksela dobijena je slika koja je veoma jasna i nemoguće je primetiti individualne piksele. Suština ovog displeja jeste da ukloni zupčaste ivice piksela i doprinese kvalitetnijoj slici nego kod ranije dostupnih uređaja.

Uređaji na kojima se koristi Retina Display su: iPhone, iPod Touch, iPad, MacBook Pro, iPad Mini, iPad Air i Mac. Rezolucija ekrana na iPhone 4 je 960x640 px, što znači da ima rezoluciju od 326 piksela po inču koja je postignuta vrlo malim pikselima od 78 mikrometara.  Kako navode u Apple-u, ova rezolucija je maksimalna koju ljudsko oko može da vidi.

Ako uzmemo u obzir da se uređaj iPhone 4 koristi sa oko 25 cm udaljenosti od oka, veća rezolucija ekrana ne bi imala nikakve efekte na kvalitet slike jer je maksimalni potencijal ljudskog oka već ispunjen.

Karakteristike Retina ekrana:

- velika gustina piksela koji se predstavljaju na ekranu

- veći kontrast u odnosu na prethodne modele za svetlije bele i tamnije crne nijanse boja

- In-Plane Switching (IPS) tehnologija za poboljšanje uglova gledanja

- hemijski tretirano staklo iznad ekrana i LED pozadinsko osvetljenje za bolji kvalitet slike

Sa pojavom iPhone 6 plus uvodi se novi pojam Retina HD display zbog veće rezolucije i broja piksela, odnosno 1920x1080 px i 401 px po inču. Postoji i treća vrsta Retina ekrana, to je Retina 5K Display. Ova tehnologija se pojavila u oktobru ove godine i to sa pojavom iMac-a. Retina 5K podrazumeva rezoluciju 5120x2880 px i 218 px po inču.

Sa uvođenjem ove tehnologije Apple je postavio standarde koje je teško nadmašiti a na vama je da odlučite da li vam je potreban uređaj sa ili bez Retine.

 

Izvori - inspiracija:

http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_6

http://www.popwebdesign.net/popart_blog/2012/12/sta-je-retina-display/

http://www.webopedia.com/TERM/R/retina_display.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Retina_Display

http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_4#Display

http://stackoverflow.com/questions/11212273/making-software-ready-for-retina-display-why-is-this-necessary

http://www.mobiliodevelopment.com/the-new-macbook-pro-retina-display/

http://www.fixmypcfree.com/blog/5-mac-features-that-would-actually-look-pretty-good-on-pcs/

 

 

Tags: 
Aktuelan: