Rođeni smo kreativni, evo kako da to ponovo postanemo

Da li ste se zapitali nekad šta je u stvari kreativnost? Prema Albertu Ajnaštajnu “Kreativnost je gledanje u nešto što su svi videli, te razmišljanje na način na koji niko drugi nije mislio.” 

A šta je za vas kreativnost?

Šta nam je činiti kako bismo je ponovo privukli u svoje živote?

Poznato nam je svima da se neograničene količine kreativnosti kriju u svakom detetu. I dok je sa svakom sposobnošću situacija takva da je tokom godina razvijamo, usavršavamo, poboljšavamo, kreativnost je priča za sebe – kako godine prolaze, tako i nje nestaje. Istraživanja su pokazala da 98% kreativnosti koju dete poseduje do petnaeste godine postaje 12%. Šta nam se to događa? Šta se onim malim radoznalim stvorenjima koja su u stanju da upiju i nauče sve što im se pruži desi? Pogađate? Tako je, škola! Današnji školski sistem je kreiran pre gotovo 200 godina, u vreme industrijske revolucije kada je cilj bio stvoriti dobrog i poslušnog radnika. To je tada funkcionisalo i bilo odlično. Ali, da, tada. Samo tada. Stvari su se nešto izmenile, a mi smo ostali zaglavljeni u tom tadašnjem sistemu. Dakle, ako dete crta, igra i ne uspeva da održi svoju pažnju preterano dugo na brojkama ne mora da znači da ima poremećaj pažnje. Nije bolesno, možda je samo slikar ili sjajan budući plesač.

Šta nam je činiti kako bismo se izvukli iz ovog lavirinta u koji smo upali?

Radoznalost! Postavljajte pitanja! Postavljajte prava pitanja! Uzmite papir i olovku i zapišite deset varijacija svog jednog pitanja i nikada ne prestajte to da radite. Vremenom će vaša pitanja biti toliko dobra, da će vas odmah odvesti do pravih odgovora. Zapitkujte, tražite, „kopajte“ po svim mogućim izvorima, samo ne gasite svoju urođenu znatiželju, molim vas!

Igrajte se! Čega god. Ako ste obožavali lego kocke, zašto da ne? Bojice? Sjajno! Samo se igrajte. Znate kako deca obožavaju da izmišljaju razne priče, glume i pretvaraju se? Sedite, pustite neku tihu umirijuću muziku i pustite mašti na volju! Gde ćete biti za pet godina, šta ćete raditi? Kako će izgledati vaš stan za koju godinu? Kako ćete vi izgledati? Ne ograničavajte svoje misli i trudite se da osmislite svaki detalj, da čujete svaki zvuk, osetite svaki miris onog poljskog cveća dok u rano proleće šetate parkom nakon još jednog sjajnog radnog dana u toku koga ste saznali da ćete biti unapređeni... Pa, znate da kažu da ono što misliš, to si...

Pokušajte! Nažalost, rastemo u jednom sistemu gde nas uče da je greška nešto najgore što može da nam se desi u životu. Ako konstantno budete radili iste stvari, neminovno je da ćete postati odlični u tome i da će greške biti minimalne, ali šta onda? Da li dete kada nauči da hoda odluči da je to bilo dovoljno i ne pokušava da potrči? Naravno da ne, zaboravite na to! Greške su u redu. Greške su normalne i greške su poželjne. Greške su tu da vam pokažu šta ne funkcioniše i koji način nije baš najbolji. Greške su tu da svaki naredni pokušaj bude sjajan! Usudite se da pokušate nešto novo, šta god to bilo, nešto što ste oduvek želeli. Usudite se da pokušate!

Spajajte nespojivo! Naučnici su došli do otkrića da izmišljene, nemoguće priče koje pričamo u svojim glavama imaju neverovatan uticaj na sinapse koje se razvijaju u našem mozgu i stvaraju nove veze i utiču na pamćenje. Dve ili tri nasumične reči koje vam prve padnu na pamet sklopite u neku zanimljivu pričicu. Ne trudite se da bilo šta tu ima smisla. Setite se, cilj je da povratimo urođenu kreativnost. Ovo može biti i odličan metod za učenje. Što manje smisla, brže se pamti i brže se usađuje u dugoročnu memoriju! Dakle, izmišljajte!

Inspirišite se! Niko od nas ne zahteva da izmislimo toplu vodu i nemojte misliti da se jedino nove, neverovatne ideje smatraju kreativnim. Čitajte, raspitujte se, informišite se o tuđem radu i možda vam na pamet padne neka nova primena tog predmeta ili izuma.

Upoznajte ljude! Istraživanja su pokazala da ljudi koji su okruženi prijateljima, lakše sklapaju nova poznanstva, opisuju sebe kao druželjubive i srećne ljude spadaju u grupu onih koji su uspeli da sačuvaju zrnce detinjstva u sebi.

Crtajte, crtajte, crtajte! Već sam pisala o mapama uma i oduševljena sam koliki su uticaj imale na mene i na moje savladavanje gradiva. Crtajte bilo šta, to ne mora da bude gradivo za kolokvijum ili ispit, okružite se bojama i oblicima i videćete koliku moć imaju! Prestanite da se vodite stereotipima kojima nas vremenom nauče, nije bitno da li znate ili ne znate da crtate. Vodite se onim poznatim „Fake it 'til you make it“. 

Ako je  ovo za mene svinja, to je onda svinja. Zapamtite da vežba čini čuda. Crtajte i bićete iznenađeni kada posle nekog vremena shvatite da ste možda ipak slikar!

 

Rođeni ste kreativni! Ne dajte svetu da ograniči vašu sjajnu prirodu i mogućnosti koje imate! Zapisujte sve blesave stvari koje vam padnu na pamet i istražujte svet oko sebe nikada ne gaseći svoju znatiželju. Koliko je samo stvari nastalo zato što je nekome pala jabuka na glavu...

 

 

Inspiracija:

http://www.inc.com/christina-desmarais/7-things-leonardo-da-vinci-can-teach-you-about-creativity.html?cid=01301

http://www.lifehack.org/556244/how-get-back-your-inborn-creativity

https://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity?language=sr

https://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius

Aktuelan: