Robotski ekstremiteti : više neće biti san imati četri ruke

Dva isrtaživača na Institutu za tehnologiju u Mesačusetsu su kreirali prototip za robotske ekstremitete koje pomožu ljudima koji rade na pravljanju aviona.  Ako ste gledali popularni film Spajdermen, nove robotske ruke će vas sigurno podsetiti na Doktora Oktopusa.

Federiko Parieti i Hari Asada , profesor za inženjerning , zajedno su radili u d' Arbeloff laboratoriji za Informacione sisteme i tehnologije na MIT-u. Tim je predstavio svoj koncept robotskih ekstremiteta na ovogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji o robotima i automatici u Hong Kongu 2. juna , a projekat je od tada u centru pažnje svih naučnika.

 

Cilj robotskih ekstremitata je da pruže podršku radnicima, obezbeđujuću dodatne ekstremitete kako bi svoj posao obavili mnogo brže . Pokreti robotskih ekstremiteta su pod kontrolom zglobova na motorni pogon, kreću se zajedno sa stvarnim rukama i nogama korisnika. Prethodni ekstremiteti koji su stvoreni imali su cilj da zamene nedostajuće udove , a ovi imaju za cilj da dopune postojeće.

Dodatni ekstremiteti su vezani za korisnika trakama koje su vezane za leđa korisnika . Oni su namenjeni da se koriste kao ruke ili noge , kako su naučnici objasnili na predstavljanju .

Iako je nauka još daleko od robotskih ekstremiteta koje mogu da se kreću pomoću uma - baš kao Doc Ock, ovo stvaranje je svakako korak napred u robotskoj tehnologiji .

Inspiracija - izvori:

http://mashable.com/2014/06/07/mits-doc-ock-arms

http://marvel.wikia.com/Doctor_Octopus

Tags: 
Aktuelan: