Rukovanje – ko, kad, kako?

Jeste li se zapitali šta raditi kada se upoznajete sa nekim ko je na višoj poziciji od vas na poslu? Pružiti ruku ili čekati da to druga osoba uradi? I kada pružite ruku kako bi to trebalo da izgleda kako biste ostavili najbolji mogući prvi utisak i mišljenje kod sagovornika da ste vredni, samopouzdani, kompetentni? 

Za različite ljude pravila su različita, ali evo nekih sigurnih metoda kako da prilikom rukovanja ostavite utisak kakav zapravo želite.

Ko prvi? Postoji pravilo da osoba koja je na višoj poziciji treba prva da pruži ruku. Međutim, smatra se da je sasvim u redu pružiti ruku iako ste na nižoj poziciji od osobe koja je pred vama. Rukovanje je prilikom upoznavanja veoma poželjno, izražava poštovanje, prijateljski odnos, otvorenost za dalju komunikaciju i saradnju. I ne zaboravite, kao i inače, dame i ovde imaju prednost. :)

Ustanite! Ukoliko ste sedeli pre upoznavanja ili rukovanja sa nekim, obavezno ustanite. Održavajte kontakt očima, pružanje ruke ispratite rečima, predstavljajući se, uz blag osmeh. Uz ovakav početak dalja saradnja je zagarantovana!

Zaboravite na rukovanje zvano „mrtva riba“. Ne želite da osoba prilikom rukovanja sa vama ima utisak da se uhvatila za raskuvanu špagetu. Koliko god bili uplašeni, stidljivi

, introvertni, nemojte „potkopavati“ sebe time što ćete pružiti samo prste ili jedva dotaći ruku osobe sa kojom se pozdravljate.

Ne, glumljenje kostolomca ne dolazi u obzir! Rukovanje nije trenutak kada treba da pokažete svu svoju snagu. Nije cilj polomiti nečiju ruku. Dakle, nađite meru, stisak ruke treba da bude takav da ukaže na vaše samopouzdanje, spremnost za saradnju, poštovanje.

Položaj šake. Trudite se da uvek pružite ruku vertikalno. Time se označava ista vrednost i položaj obe osobe.

Trajanje rukovanja. Ne postoji konkretno pravilo za ovo, ali se smatra da je između dve i četiri sekunde neko optimalno vreme.

Ništa strašno ako vam se oznoje dlanovi. Potpuno je normalno da se ovo desi ako ste nervozni, idete na razgovor za posao ili nešto slično. Jednostavno pre ulaska u nečiju kancelariju neprimetno obrišite dlan, protrljajte ruke ako su hladne. Ako ste se rukovali sa nekim kome su se oznojili dlanovi nemojte odmah nakon toga tražiti vlažnu maramicu i brisati ruke ili trčati da ih operete. Sačekajte da se dovoljno udaljite!

Jedna ruka! Izbegavajte stavljanje druge šake na nečije rame, lakat, preko vaših ruku prilikom upoznavanja. To je poželjno kada se rukujete sa osobom koju poznajete, sa kojom ste u dobrim i prijateljskim odnosima, ali izbegavajte ovo prilikom vašeg prvog susreta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvori:

http://smallbusiness.chron.com/importance-strong-handshake-workplace-13525.html

http://www.dummies.com/business/human-resources/workplace/how-to-master-the-business-handshake/

https://www.thespruce.com/handshake-etiquette-p2-1216847

http://www.bizlife.rs/biznis/poslovni-saveti/73771-deset-saveta-za-rukovanje-u-poslovnom-svetu/

Aktuelan: