Saveti za početnike u web dizajnu

Saveta nikad dosta. Pisali smo o stvarima koje ne smete da radite, o tome kako da vaš sajt zaživi na Internetu, čak smo vam davali i primere sajtova koji su jako loše odrađeni. Sada je red da posavetujemo i one koji su tek počeli sa web dizajnom.

Web dizajn zahteva puno kreativnosti, vremena i truda. Ako ste samo početnik onda morate da imate nekoliko stvari na umu pre nego što započnete sa dizajniranjem sajta. Vežba i iskustvo će vas jedino napraviti dobrim web dizajnerom. Takođe je bitno da budete u toku sa trendovima i obraćate pažnju na to kako su ostali sajtovi urađeni.

Svi smo mi navikli na neki osnovni koncept sajta: meni, glavni sadržaj u centru sajta, pretraga. Kada bi izbacili ove stvari korisnici bi se najverovatnije zbunili i zato koliko god da smo kreativni i individualni neke stvari ipak moramo raditi „po šablonu“.

Sve je važno

Sve je bitno i nemojte preskakati određene stvari dok učite. Možda će vam baš to zatrebati. Ne trudite se da naučite sve preko noći. Da biste ovladali svim programskim jezicima i alatima potrebno je vreme. Takođe nikad nemojte da mislite da ste sve naučili i da ne treba da učite dalje.

Krenite od CMS-a

Ovo je najlakši i najjednostavniji način da napravite svoj sajt i zašto ga ne biste iskoristili. Instalirajte neki CMS kao što su Wordpress ili Joomla i počnite sa radom. Videćete da ćete za jako kratko vreme imati svoj sajt.

 

Učite osnove web dizajna

Nakon CMS-a najbolje je da krenete da radite HTML i CSS i da naučite da napravite dizajn vašeg sajta. Probajte da napravite isti dizajn kao što ste imali na sajtu u CMS-u.

Dodajte animacije na svoj sajt

Kada ste eksperimentisali sa CMS-om sigurno ste dodavali Plugin-ove i sada je red da i to dodate na vaš sajt. Za to vam je potrebno znanje iz JavaScript-a i Jquery-ja. Probajte da napravite sami slajder ili jednostavno pronađite neki besplatan i prilagodite ga svojim potrebama. Mi smo se potrudili i pronašli neke slajdere koje možete da iskoristite i potpuno su besplatni. Članak o tome možete pročitati ovde.

Nakon ovoga vi više niste apsolutni početnik i možete več da počnete sa učenjem PHP-a, ASP-a, nekih Framework-a kao što su ASP-ov MVC4 ili PHP-ov Zend.

Ostavite neke stvari ekspertima

Ne možete biti najbolji u svemu i zato je najbolje da neke stvari ostavite ekspertima. Ne morate trošiti vreme na pravljenje logoa jer će to sigurno neko moći mnogo brže i bolje da uradi umesto vas. Za to vreme možete osmisliti strukturu sajta i krenuti sa dizajniranjem.

 

 

Nacrt sajta

Pre nego što krenete sa dizajniranjem obavezno napravite skicu vašeg sajta. Tek nakon završene skice možete početi sa biranjem boja i pravljenjem slika. Bitno je i da prikupite sadržaj za vaš sajt da biste znali šta vam je sve potrebno na određenim stranicama.

 

 

Držite se teorijom da je lepo ono što je jednostavno

Ne treba baš sve staviti na sajt. Ako ste naučili da pravite animacije u jQuery-ju ne treba baš sve animirati jer će uplašiti korisnika. Nemojte da preterujete sa animacijama I dodacima već stavite samo neophodne stvari.

Pratite trendove

Poslednji savet i možda najbitniji. Obraćajte pažnju na druge sajtove i sakupljajte ideje. Uvek možete ući u kod i videti kako je neko odradio neku animaciju, koji font je iskoristio, boje.

Ima još mnogo saveta, ali ovo su neki najvažniji. Da biste zaista uspeli potreban je trud i svi ovi saveti padaju u vodu ako se zaustavite samo na ono CMS-u i rešite da ne učite dalje.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.webdesignstuff.co

http://www.cplx.co/images/articles/3_div_box.jpg

http://www.crazyxhtml.com/blog/wp-content/uploads/2011/07/wordpress2.jpg

http://static-romance.org/wp-content/uploads/2009/08/lancasterpawebdesigncom.jpg

 

Tags: 
Aktuelan: