Skype počeo sa radom na 3D pozivima

Na proslavi desete godišnjice Skype-a, specijalno za BBC, viši rukovodilac ove firme otkrio je da Skype već duže vreme planira da uvede 3D pozive.

Već duže vreme u lokalnim prodavnicama tehnike možemo da vidimo 3D televizore. Ipak cena ovih televizora je još uvek mnogo viša od onih televizora koji ovu funkciju ne mogu da pruže. Holivud nas zatrpava 3D filmovima, počinje se sa izradom holograma.  Da možemo da razgovaramo sa najbližima i to u 3D rezoluciji omogućiće nam niko drugi do Skype.

U svakom slučaju, 3D pozivi najviše bi obradovali radnike koji bi na ovaj način mogli da vode sastanke sa saradnicima širom sveta.

Ipak za ovu vrstu poziva moraćemo da sačekamo još nekoliko godina.

BBC je u razgovoru sa Mark Gillett-om, starijim izvršnim podpredsednikom Microsoft-a za Skype, otkrio da je ovaj projekat već duže vreme u toku i da u svojim laboratorijama rade i na 3D snimanju i 3D prikazu. Mark je impresioniran napretkom u razvoju monitora i televizora koji već duže vreme mogu da prikazuju 3D sliku. Najveći problem su zapravo 3D kamere jer je potrebno da uređaj koristi više kamera koje će istovremeno snimati sliku iz različitih uglova i potom uskladiti snimke.

Skorije od Skype-a možemo da očekujemo video pozive u 1080 piksela koji za sada postoji samo uz korišćenje Xbox One konzole.

 

Inspiracija – izvori:

www.bbc.co.uk/news/technology-23866593

www.techcrunch.com

www.skype.com

 

Tags: 
Aktuelan: