Strategije za držanje dobre prezentacije

Profesor vam daje zadatak da pred njim i drugim studentima prezentujete neku lekciju, tj. predavanje. Da vas ne bi oblio znoj i da vam ne bi klecala kolena, evo šest dobrih saveta kako da održite dobru prezentaciju.

1. Pripremite se

          Kvalitetna priprema je ključ svakog uspešno obavljenog posla. Pre nego što krenete na osmišljavanje same prezentacije, morate se naoružati svim potrebnim informacijama.

2. Osmislite formu prezentacije

          U osmišljavanju same prezentacije posebnu pažnju dajte njenoj formi. Na samom početku prezentacije se predstavite i recite šta je tema koju prezentujete. Vaša prezentacija mora imati uvod u temu gde ćete slušaoca upoznati sa onim o čemu ćete govoriti i na taj način ga uvesti u temu. U srednjem delu ćete govoriti o samoj srži vaše teme pa mu pridajte posebnu važnost. Na kraju prezentacije zaključite sa par rečenica te dajte mogućnost slušaocima da postave pitanja ako im nešto nije bilo jasno ili ako žele nešto više da saznaju o temi.

3. Vežbajte

          Kada ste na papiru osmislili svoju prezentaciju, treba da je uvežbate. To ne znači da morate napamet naučiti ono što ste stavili na papir. Vežbajte pred svojim prijateljima, članovima porodice ili pred ogledalom. Ponesite sa sobom papir kako biste, u krajnjem slučaju, bacili pogled na tekst u slučaju da negde zastanete. Imajte na umu da je veoma neprofesionalno čitati sa papira tekst ili govor koji ste osmislili.

4. Pazite na vreme

          Uvek treba pogoditi pravo vreme trajanja prezentacije kako ne bi bila prekratka i preškrta informacijama ili, sa druge strane, toliko duga i opširna da slušalac na kraju ni ne zna šta je slušao. Istraživanja pokazuju da je najefikasnije prvih 15 minuta nekog predavanja. Tokom vremena slušaocu progresivno pada koncentracija tako da preduga izlaganja nemaju svrhu.

5. Pripazite na držanje tela

          Držanje tela puno govori o nama samima. Izbegnite vrpoljenje na mestu, preplitanje prstiju ili naslanjanje na sto. Ovo su samo neki od primera kojima svom slušaocu dajete do znanja da ste nervozni. Zauzmite odlučan stav, umereno gestikulirajte i na taj način pokažite da vladate temom o kojoj govorite.

6. Opustite se

          Nastojte da budete što opušteniji. Čak i ako ste nervozni, osmehujte se, ali neka izgleda što prirodnije. Vaši slušaoci će znati ako ste uznemireni. Zbog toga je važno da se dobro pripremite jer će vam to uliti samopouzdanje koje vam je potrebno. Ako vam se i desi neki manji propust, nemojte dopustiti da vas to zbuni ili pokoleba. Nastavite dalje i do kraja završite prezentaciju. Svaki sledeći put će biti bolje.

Inspiracija – izvori:

http://vodiczaucenje.navezi.info/

http://meetville.com/images/quotes/Quotation-Daniel-Webster-preparation-good-speech-man-inspiration-Meetville-Quotes-133911.jpg

http://paulread.net/wp-content/uploads/2013/10/WhyWeGetBored_m_0927.jpg

http://howtomakeagreatpresentation.com/wp-content/uploads/2013/06/3D-Man-Presenting-Intro-Image.jpg

Aktuelan: