Studenti o specijalističkim studijama i uspehu: Milena Miletić

Nelson Mandela je jednom rekao da sve izgleda nemoguće, dokle god to neko ne uradi. Visoku ICT školu su završili mnogi sjajni mladi ljudi koji su ovu izjavu i dokazali ličnim primerom, radom i neprestanim trudom. Jedan sjajan primer jeste i Milena, koja je pored zvanja saobraćajnog inženjera napustila ovu školu noseći i titulu studenta generacije na smeru Poštanske i bankarske tehnologije, a nakon toga i nastavila svoje stručno usavršavanje na specijalističkim studijama na smeru Elektronsko poslovanje.

  1. Otkrij nam za početak tajnu – kako se postaje student generacije?

Tajna bilo kog uspeha krije se u trudu i volji. Uspeh je neminovna posledica naše borbe i zavisi samo od našeg angažovanja koje pokreću ciljevi koji su nama važni. Meni je oduvek bilo važno da u svemu što radim dam svoj maksimum. Dobar prosek je bio samo posledica mog truda.

  1. Šta su za tebe bili najveći izazovi u toku studiranja?

Najveći izazovi u toku studiranja desili su se pred kraj studija, kada je bilo potrebno izbalansirati studije sa poslom. Ostalih izazova nije bilo, a studiranje mi je jedna lepa uspomena na divno provedeno vreme sa društvom i naša zajednička učenja.

  1. Za vreme osnovnih studija radila si u Orion Telekomu, a nakon toga svoju karijeru nastavila u Telenor banci. Da li je bilo teško uskladiti posao sa studiranjem?

Kao što pomenuh, izazov u toku studija pojavio se sa početkom zaposlenja. Bilo je teško i tada, isto kao i sada, ali sam imala sreću da su moji menadžeri uvek imali mnogo razumevanja za moje studentske obaveze i podržavali me u mom ličnom razvoju.

  1. Nakon osnovnih studija, upisala si specijalističke studije, takođe u Visokoj ICT školi. Koliko si zadovoljna kvalitetom nastave i stečenim znanjem?

 Kvalitet nastave i stečena znanja nije potrebno posebno objašnjavati. :) Naša škola ima, pre svega, kvalitetan nastavni kadar tako da se kvalitet nastave ne dovodi u pitanje. Stečena znanja bih svakako izdvojila kao nešto što je danas izuzetno važno, a to su u stvari naše kompetencije. Izuzetno sam zadovoljna stečenim znanjima kojima sam proširila svoje kompetencije, a što je najvažnije, mogu se praktično primeniti i u životu i u poslu.

  1. Zašto je, po tvom mišljenju, važno i korisno upisati specijalističke studije?

Pre svega, važno je upisati specijalističke studije prvenstveno zbog sebe i svog ličnog razvoja. Znanje je moć! Ko ima znanje imaće i moć da upravlja i svojim privatnim i poslovnim delom života. Uvek treba raditi na sebi i unapredjivati se u oblastima koje nas interesuju. Za mene je bilo korisno upisati specijalističke studuje, jer iako traju godinu dana, naučila sam dosta novih stvari tokom studiranja sa kojima se ranije nisam susrela. Posebne pohvale za organizaciju smera Elektrosnko poslovanje, koji trenutno završavam. Prezadovoljna sam učinjenim izborom.

  1. Koji bi savet dala kolegama koji razmišljaju o upisivanju osnovnih ili specijalističkih studija na Visokoj ICT školi?

Teško je posavetovati mlade ljude na početku jednog važnog životnog puta. Svakako bih budućim kolegama dala savet da prate svoja interesovanja, jer jako je važno studirati ono što voliš i ono što te ispunjava. Tek tada se može ostvariti moć kroz sticanje znanja. U suprotnom, studiranje gubi smisao. Kada pronadjete pravac i sferu svog interesovanja, svim silama se trudite da budete što bolji i što kompetentniji, jer je znanje oduvek bilo na ceni.

  1. Mladi danas pasivno prihvataju stav da se do posla teško dolazi. Ti si sjajan primer da to uverenje kod tebe ne postoji i da je uspeh u poslu u svakom smislu dostižan. Kakvo je tvoje mišljenje kada je reč o zapošljavanju mladih ljudi, šta je tu važno i šta je za tebe poslovni uspeh?

Uspeh je za mene kruna nečijeg truda. Nije lako izboriti se sa svim izazovima koji nam se pojavljuju na putevima ka ostvarenju naših ciljeva, ali ti izazovi nas jačaju, motivišu i pomažu nam da odrastemo. Iskreno verujem da se svaki trud isplati, samo je pitanje koliko smo istrajni na putu ka ostvarenju svojih želja. Uspešan se postaje jednostavno, samo je potrebno imati pozitivan pogled na život, biti vaspitan i poštovati druge i iznad svega - verovati u sebe!

  1. I za kraj, koja je tvoja omiljenu rečenica koja porkeće tvoj optimizam i radost u životu?

Definitivno moja omiljena rečenica je: Sve je moguće, a za ono nemoguće samo treba malo više vremena. :)

Zahvaljujem se Mileni na saradnji i divnom, inspirativnom razgovoru.

Posebno sam joj zahvalna na jednoj rečenici koju je izgovorila pre samog intervjua i „naterala“ me da preispitam sve što radim: „U sve što radiš uloži 100% sebe, radi to kao da ti sve u životu od toga zavisi – uspeh leži u tome. Ukoliko ne možeš svu svoju energiju da uložiš u nešto, onda to ne počinji da radiš, uspeha tu neće biti.“

Sada mi je jedna stvar jasna i u jedno sam sigurna – ništa nije nemoguće za onoga ko odluči da može i ima volje da ka tome krene!

 

Tags: 
Aktuelan: