Super plavi, krvavi Mesec!

Super plavi, krvavi Mesec

                Da li ste ikada čuli za "Super plavi, krvavi Mesec"? 

Super Blue Blood Moon

 

Super plavi, krvavi Mesec

                Svi ste videli pun Mesec, zar ne? U januaru ćemo čak dva puta videti pun Mesec, drugi Mesec koji se pojavljuje još je poznat i pod nazivom plavi Mesec. Međutim, pored toga što će da “poplavi”, ovog puta Mesec će biti i znatno veći, pa tako nastaje super Mesec. Ali, tu nije kraj. Stiže nam i pomračenje Meseca.

krvavi Mesec

Nakon 36 godina ponovo se pojavljuje “superplavi krvavi Mesec”.
Drugog januara, kao što možda već znate, bio je pun Mesec. Sada nas 31. januara očekuje još jedan, koji se, takođe, naziva i “plavi” Mesec.

Šta to znači "Plavi Mesec"?

Između dva puna Meseca prođe 29,5 dana, a kako kalendarski meseci imaju 30 ili 31 dan ponekad se dogodi da se dva puna Meseca pojave u jednom kalendarskom mesecu.  Dva puna Meseca u jednom kalendarskom mesecu dogode se u proseku na svake dve  i po godine.

“Plavi Mesec" je naziv koji potiče sa zapada. Međutim, to nije samo naziv. Da, Mesec ponekad zaista poplavi.

Plavi Mesec

Šta je to „Super Mesec"?

Super Mesec je, otprilike, 12% do 14% veći nego njegov kolega, mikro Mesec, a 7% veći nego običan pun Mesec . Zašto je veći? Veći je zato što je Mesec u najbližoj tački njegove elipticne orbite oko Zemlje.

Super Mesec Orbita

Zašto baš „Krvav Mesec"?

I pre nego što pitate, moraću da vas razočaram, ne, nema nikakve veze sa vampirima, ali (priznajte) to ste verovatno već znali. Naime, šta je to „krvav “ Mesec? Tehnički, to je pomračina Meseca. Pomračina meseca znate šta je, zar ne? Pa ako niste znali pomračina se dešava kada Mesec zađe u senku Zemlje, pojednostavljeno rečeno. Ovo se dešava kada su Sunce, Zemlja i Mesec u ravnoj liniji ili približno u ravnoj liniji, sa Zemljom u sredini. Tako da se pomračenje može dogoditi samo one noći kada je Mesec pun. Tip i dužina pomračine zavise od Mesečeve trenutne pozicije prilikom orbite. Zemljina senka blokira Sunčevu svetlost. Jedino svetlo je svetlo koje se vidi kroz Zemljinu senku. To svetlo ima crvenu boju I zbog te crvene boje takav Mesec nazivamo „krvavim“.

Za razliku od pomračenja  Sunca, koje može da se posmatra samo u određenim, malim delovima sveta, pomračenje  Meseca se može gledati bilogde na mračnoj strani Zemlje. Pomračenje Meseca traje kraće nego pomračenje Sunca, ali je pomračenje  Meseca bezbedno gledati.

 

31. januar

Ovog 31. januara nadam se da ćete biti ušuškani na toplom i sigurnom mestu sa koga ćete moći da vidite ceo nebeski svod, zgrabiti nekoga ko vam je drag I uspeti da uhvatite I vidite ovaj nesvakidašnji fenomen!

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon

https://www.timeanddate.com/astronomy/moon/blue-moon.html

https://www.nasa.gov/feature/super-blue-blood-moon-coming-jan-31

http://rs.n1info.com/a360288/Sci-Tech/Superkrvavi-plavi-Mesec.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_eclipse

 
Aktuelan: