Svečana dodela diploma u Visokoj ICT školi

Džordž Vašington Karver je jednom rekao da je obrazovanje zlatni ključ slobode. Danas su naše kolege diplomci uzeli svoje zlatne ključeve, ključeve svoje zlatne budućnosti! Šta oni misle o svom ključu koji je sposoban da otvori mnoga vrata? Na koji način će ga oni upotrebiti?

Danas je bilo 120 strukovnih inženjera i specijalista koji koračaju ka jednom novom svetu i verovatno je isto toliko i odgovora na prethodna pitanja. Jedno je sigurno. Danas su u svoje ruke diplomu uzeli oni koji su spremni da krenu napred, traže, žele i bore se za nešto više. Danas su se oni koji su pre svega par meseci izgovorili: "Samo da izađem odavde" (znam da jeste), pokušavali da sakriju po koju suzu, svečanih izraza lica gledali su u svoje novo sutra, sa osmehom na licu i knedlom u grlu izgovarali su svoje (verovatno najiskrenije): "Hvala!".

     

Svečanu dodelu otvorio je mr Nikola Slavković uz poruku "Ovo je kraj vašeg početka", nakon koga se prisutnima obratio direktor Visoke ICT škole dr Goran Zajić. Diplome su uručivali šefovi studijskih odseka svojim bivšim studentima: dr Stevan Veličković, spec. Slavica Štrbac, mr Marija Zajeganović i dr Nenad Kojić.

  

Mada ovo predstavlja već tradicionalni događaj, kome profesori prisustvuju iz godine u godinu, dodela diploma u svakome od profesora budi jedinstvene emocije, ali se svi slažu u jednome - ova ceremonija zaista predstavlja pravu svečanost kojom se kruniše školovanje studenata i svi rado ulepšaju ovaj događaj svojim prisustvom, a kada vide studente kako idu po svoje diplome javljaju se sećanja i zanimljivosti iz njihovih studentskih dana. Profesori poručuju svojim, sada već, kolegama da diploma ne sme biti kraj njihovog učenja. Proces usavršavanja, napredovanja i rada na sebi se mora nastaviti, na šta su diplomci Visoke ICT škole spremni!

Albert Ajnštajn je jednom izjavio da je obrazovanje ono što ostane nakon što zaboravite sve što ste naučili u školi. Pitali smo diplomce šta je to što su ovde naučili, a nikada nećete zaboraviti i po čemu će pamtiti studije.

"Studije ću pamtiti po fantastičnoj atmosferi na brojnim sportskim takmičenjima i prijateljstvima koja su nastala u sportskoj sali škole. Zaista je istina da sport ljude spaja, a ova škola mi je pružila mogućnost da se nesmetano bavim i onim što najviše volim pored studija - sportom. Shvatila sam da su prijateljstva nešto što ostaje kada sve ostalo prođe, a u toku ove tri godine sam ih stekla jako mnogo."

"Naučio sam da ne smem da stanem sa učenjem i da stalno moram sebe da unapređujem i to nikada neću zaboraviti."

"Odnos profesor - student je nešto što je u ovoj školi sjajno. Svi profesori su spremni da vam pomognu u svakom trenutku i nesebično prenose sva svoja znanja studentima. Praksa je nešto što sigurno neću zaboraviti. Teorijski deo se nauči i zaboravi, ali ovde smo imali priliku da gotovo sve što pročitamo odmah prenesemo i na neki stvarni problem. To je ono što ostaje."

Direktor Visoke ICT škole je sa novinarima ICT časopisa podelio svoje impresije o ovom svečanom događaju:

"Dodela diploma zapravo iz godine u godinu predstavlja dodelu vrednosti. Za studente je verovatno najznačajniji trenutak kada odbrane svoj diplomski rad, ali za nas ovo predstavlja opipljivi dokaz nečega što smo mi godinama unazad stvarali, rada i truda, znanja koje smo vam prenosili. Za nas je ovo dokaz da smo prethodnih godina radili nešto kako treba."

U Visoku ICT školu su ušli kao brucoši, uplašeni i nesigurni, a danas su je napustili kao inženjeri, uzdignutih glava, sa diplomom u rukama napravili su prve korake ka ostvarenju svojih snova, uverena sam, sada sigurni u jedno: "Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možemo upotrebiti da menjamo svet!"

 

 

​Redakcija ICT časopisa

Tags: 
Aktuelan: