Tražili ste, dobili ste, jQuery 2.0 je stigao

Ono što je važno jeste da još uvek možete da koristite stare jQuery datoteke. Ali za one koje interesuje nešto aktuelno i drugačije tu je jQuery 2.0. Dugo se pričalo o realizaciji novog jQuery-ja koji će se bitno razlikovati od starih verzija. Ova verzija više ne podržava stare Interntet Explorer browser-e, tj. Internet Explorer 6, 7 i 8. 

JQuery 2.0 napravljen je prvenstveno da pomogne u okruženjima gde se koristi JavaScript i gde kod koji koristimo da bi naš sajt radio na starim verzijama Internet Explorera izaziva probleme.

 

JQuery 2.0 možete preuzeti i kao min.js datoteku. Linkovi za preuzimanje:

jQuery 2.0

jQuery 2.0 min.js

Ako želite da pređete na jQuery 2.0, a koristite neku od verzija jQuery-ja pre verzije 1.9, najbolje bi bilo da dodate i jQuery Migrate, jer je došlo do mnogih promena i moguće je da vam skripta neće raditi. JQuery Migrate možete preuzeti ovde.

Šta se promenilo

Nema podrške za IE 6,7,8, a nema ni Ajax-a

Vaše jQuery skripte više neće raditi na starijim verzijama Internet Explorera, postoji i mogućnost da neće raditi I na IE 9 i IE 10 ako se oni koriste u modu “Compatibility View”. U poslednjoj verziji jQuery je odbacio kompletan kod koji smo ranije morali da dodajemo da bi naše skripte radile u Internet Explorer-u. Takođe je izbačen kod za manipulaciju DOM-om, upravljanje događajima i Ajax. Zbog ovih izmena smanjena je veličina datoteke i sajtovi se brže pokreću.

Ogroman broj greški je ispravljen

U novoj verziji jQuery-ja većina grešaka koje su se pojavljivale u verzijama 1.9.1 i 1.9.2. su ispravljene. Popravljene su i greške koje su se javljale na Androidu 2.3 i to je učinilo ovu verziju veoma stabilnom.

Da li bi trebalo da pređem na novu verziju?

Ovo je jedno od pitanja koju većina početnika postavlja. U novoj verziji su ispravljene greške, dodato je mnogo novih mogućnosti, ali šta ćemo sa Internet Explorer-om? Ako su korisnici vašeg sajta ljudi koji još uvek koriste starije verzije ovog browser-a, ovo definitnitivno nije dobra ideja. Takođe, ako ste koristili Ajax preko jQuery-ja znajte da vam neće raditi na sajtu. Za one koji žele nešto novo i koji će lako prilagoditi svoj sajt novoj verziji jQuery-ja ovo je dobra opcija, za sve ostale ostaje da koriste jQuery 1.9.

 

Inspiracija - izvori:

http://www.jquery.com

Tags: 
Aktuelan: