Ubrzajte instalaciju Windows-a

Naučite par trikova koji će vam pomoći da skratite proces vraćanja računara na staro nakon instalacije Windows-a!

Svako ko je imao priliku da u životu barem jednom instalira neki od Windows operativnih sistema, zna da sama instalacija i podešavanje tek instaliranog operativnog sistema može itekako da potraje. Sama instalacija ne oduzima previše vremena, međutim ukoliko istoj dodate instaliranje drajvera (koje većina korisnika nema na CD-u) i instalaciju ostalih aplikativnih programa, postupak može da se oduži na par sati.

Kada se gleda samo jedan računar, tih par sati rada i ne predstavlja baš preterano gubljenje vremena. Međutim zamislite sebe kao administratora mreže koja ima x računara, pa za svaki od njih morate odvojiti po par sati.

Postoji par trikova koji mogu ubrzati ovaj zamoran i dug proces.

Pre same instalacije Windows-a poželjno je uraditi back-up drajvera. Lista programa koji su na raspolaganju je poduža, a naša preporuka je program DriverMagician. Program možete preuzeti sa zvaničnog sajta i njegova veličina je 4MB. Uz pomoć ovog programa možete uraditi update vaših drajvera, back-up i restauraciju istih. Sve što treba uraditi je obežiti drajvere koji su instalirani na vašem računaru i pokrenuti back-up proces. Za proces back-up i restauracije drajvera je objektivno potrebno manje vremena nego što bi vam bilo potrebno kada  biste ih instalirali sa CD-a ili tražili i preuzimali sa neta. Prilikom restauracije najvažnije je da drajvere sačuvate na neku drugu particiju, a ne na particiju na koju ste planirali da smestite sistem.

Drugi postupak je ubrzan proces instalacije aplikativnih programa. Umesto klasičnog surfovanja po netu i preuzimanja programa posetite sajt Ninite. Na ovom sajtu ponuđeno je preko 80 najpopularnijih programa (mahom besplatnih) koji su raspoređeni u kategorije. Sve što treba da uradite je da obeležite željene i kliknete na dugme Get Installer. Nakon preuzimanja konfiguracione aplikacije (koja je veličine do 1MB) pokrenite istu i opustite se. Programi će se direktno instalirati na vaš računar. Na vama ostaje samo da se pozabavite prilagođavanju instaliranih programa vašim potrebama.

Uz pomoć ovih saveta instalacija Windows operativnih sistema može znatno da se ubrza i da se odstrane nepotrebni potezi.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.drivermagician.com/

http://ninite.com/

Tags: 
Aktuelan: