Ubuntu 13.04 – Raring Ringtail

Canonical je i ovog proleća obradovao korisnike Ubuntu distribucije novom verzijom. U duhu dugogodišnje tradicije 26.4. je objavljen Ubuntu 13.04 kodnog imena Raring Ringtail.

Ubuntu 13.04 je zasnovan na Linux kernelu 3.8.8 i Unity 7 grafičkom okruženju koje je unapređeno sa ciljem da crpi manje resursa nego prethodne verzije. Pored toga što će novi Unity trošiti manje radne memorije biće i uočljivo brži.

 

Glavne karakteristike novog Ubuntu 13.04 operativnog sitema su:

  • Poboljšan pregled datoteka u Dashu;
  • Animacije pri radu sa prozorima;
  • Dijalog za gašenje ima novi izgled;
  • Pregled rezultata pretrage;
  • Olakšano kretanje između prozora;
  • Lences(lupe) je unapređen;
  • Gwibber zamenjen Friends aplikacijom.

Pored ovih noviteta podrška za web aplikacije je integrisana u 13.04. Od programa koji dolaze sa instalacijom tu su: Firefox 20, Thunderbird je 17.0.5, LibreOffice 4.0 i još mnogi drugi. Prvi utisci svakako idu na ruku novoj verziji koja je izazvala blago oduševljenje korisnika

Korisnike je prevenstveno oduševila stabilnost i fleksibilnost nove verzije koja je primetno poboljšana u odnosu na 12.10 verziju.

U korak sa Ubuntu verzijom za desktop računare, koja omogućava preuzimanje u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, uporedno je objavljena i Ubuntu Server verzija koja je takođe dostupna u 32/64 bitnoj verziji. Upredno sa Ubuntu 13.04 operativnim sistemom očekuje se i objava novih verzija Ubuntu derivata kao što su Xubuntu, Kubuntu, Lubuntu i drugih.

Glavne zamerke koje su upućene novom Ubuntu operativnom sistemu su postojanje Amazon pretrage, koja je uvedena sa verzijom 12.10, i prekratka podrška od 9 meseci.

Canonical na razne načine želi da Ubuntu, u što boljem svetlu, predstavi korisnicima i olakša im korišćenje istog. Tome je u mnogome doprineo time što je, pre samo par meseci, obajvio Ubuntu operativni sistem namenjen mobilnim telefonima i tablet uređajima. Verzija 13.04 potvrdila je da se Canonical zalaže za dobrobit svojih klijenata omogućivši im korišćenje hardverski manje zahtevne i stabilne verzije.

 

 

Inspiracije – izvori:

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2013&mm=04&nav_id=708445

http://www.linuxzasve.com/objavljen-je-ubuntu-13-04-raring-ringtail

Mišljenje korisnika preuzeto sa foruma forum.benchmark.rs i mycity.rs

Tags: 
Aktuelan: