Ubuntu 13.10

Canonical tradicionalno nastavlja sa realizacijom verzija Ubuntu operativnih sistema u oktobru. Ovog puta se radi o Ubuntu 13.10, kodnog imena Saucy Salamander, koji je nadogradnja Ubuntu 13.04 operativnog sistema. Podrška za ovaj operativni sistem traje do jula 2014. godine.

Verzija 13.10 nije zamišljena kao inovativna verzija, već kao verzija koja „šminka“ prethodnu verziju. Najveću promenu doživeo je Ubuntuov alat za pretraživanje sadržaja koji je ugrađen u Dash. Alat koji služi za pretraživanje sadržaja naziva se Smart Scopes koji pored pretraživanja sadržaja sa računara, sadržaja iz Amazon prodavnice omogućuje pretraživanje i drugih servisa.

Poboljšano je podešavanje sigurnosnih parametara i parametara koji se tiču privatnosti korisnika. U toku instalacije može se povezati Ubuntu One nalog i sinhronizovati podaci. Novi Ubuntu 13.10 operativni sistem nudi podršku za hibridne Nvidia grafičke kartice. Same pozadine su poboljšane kao i delovi teme operativnog sistema.

Najnoviji Ubuntu 13.10 radi na Gnome 3.6 radnom okruženju i koristi 3.11.3 jezgro. Pored Gnome radnog okruženja za preuzimanje su dostupne verzije:

  • Kubuntu;
  • Xubuntu;
  • Lubuntu.

Ubuntu 13.10 nudi podršku za OpenStack cloud bazirano okruženje. O samom operativnom sistemu nema previše informacija iz razloga što isti predstavlja našminkanu verziju prethodnika i ne donosi novitete.

Ubuntu možete preuzeti na sledećoj adresi. (linkuj tekst) http://www.ubuntu.com/download

Inspiracija – izvori:

http://www.ubuntu.com/

http://www.linuxzasve.com/objavljeni-su-ubuntu-kubuntu-xubuntu-i-lubuntu-13-10

http://arstechnica.com/information-technology/2013/10/ubuntu-13-10-review-the-linux-os-of-the-future-remains-a-year-away/

 

Tags: 
Aktuelan: