Upoznajte Katrinu Radić

Pročitajte intervju sa devojkom koja nas je oduševila svojim radovima. Ona je talentovana, pametna i uspešna, a ima samo 21. godinu.

Katrina Radić je uspešni grafički dizajner, urednik jednog elektronskog časopisa na engleskom jeziku, a ima samo 21. godinu i student je Fakulteta digitalnih umetnosti na Metropolitan univerzitetu.

Stupili smo u kontakt sa Katrinom i ona nam je rado izašla u susret i odgovorila na nekoliko pitanja.

ICT časopis : Kako si počela da se baviš grafičkim dizajnom i zašto te je to privuklo?

Katrina : Crtam od jako, jako malih nogu. Uvek sam znala da ću se baviti nečim kreativnim - nisam doduše znala čim. Iskreno,  bilo mi je svejedno, samo mi je bilo bitno da se tu radi, crta, stvara. Samim tim, kada je došlo vreme za upis na fakultet, htela sam da spojim lepo i korisno i odaberem neki kreativni pravac koji je pritom i isplativ, te sam izabrala grafički dizajn. Nisam se nijedanput pokajala.

ICT časopis :  Pored dizajna, urednik si elektronskog časopisa o brendovima http://www.brandingmagazine.com. Koliko ti posao urednika i novinara oduzima vremena i kako si došla na ideju da se pored dizajna baviš i pisanjem članaka?

Katrina : Nije mi bila namera da pišem članke za BrandingMag od samog starta - htela sam u nekom trenutku nešto negde da pišem, ali to mi je bilo u nekom daljem planu. Sve je počelo kada je kolega sa faksa - Nemanja Veselinović - founder magazina, došao na ideju da napravi sam magazin i pitao na fakultetu ko hoće da se priključi. Nažalost, iznenadjujuće malo se ljudi prijavilo, što je, meni barem, tužno. Medju njima sam bila i ja, i eto - tu sam od samog starta, sad i urednik i autor.

Mislim da je pisanje članaka o samom brendingu odlična stvar za kreativne ljude jer su tako up-to-date sa novim dešavanjima iz kreativne industrije, tako razvijajući odredjen način razmišljanja kroz svakodnevnu analizu kampanja i kreativnih ideja. Sam posao oduzima prilično vremena, mada to ni meni, ni ostalim urednicima, nikad nije nešto preterano smetalo, jer smo tu većinom od početka, verujemo u projekat i želimo da vidimo kako se dalje razvija. Samim tim, rad na magazinu nam dodje kao neka vrsta zadovoljstva ali i izazova.

ICT časopis :  Koliko je talenat presudan da bi neko postao ozbiljan dizajner? Da li dizajn može da se nauči iz knjiga?

Katrina : Mislim da je bitan talenat, ali i da olakšava dosta sam proces i napredak. Medjutim, da biste bili uspešan dizajner potreban je samo rad, rad i rad. I, mislim, odredjena doza ljubavi prema poslu, kao i otovrenost ka eksperimentisanju i napredku. Bez toga, nema ništa.

ICT časopis :  Kakav savet bi dala web dizajnerima koji tek počinju da se bave dizajnom. Šta treba da izbegavaju, a na šta moraju posebno da obrate pažnju?

Katrina : Teško je reći šta treba izbegavati, ali treba obratiti pažnju na to šta drugi rade, eksperimentisati, stvarati i najbitnije IGRATI SE. Takodje, kao sto sam rekla i u prošlom odgovoru, mislim da je u dizajnu prilično bitno da sam posao volite, te ako rano shvatite da ga baš nešto i ne volite, moj iskreni savet je - manite ga se.

ICT časopis :  Gde nalaziš inspiraciju za svoje radove?

Katrina : Moj odgovor ce biti totalni kliše, ali - svuda. To stvarno može da bude bilo šta. Mada sam skoro naišla na jedan Pikasov (ili barem internet kaže da je Pikasov) citat:

''Inspiration exists, but it has to find us working.''

 I stvarno jeste tako. Što se više igrate i eksperimentišete, to će više ideja da vam pada na pamet.

ICT časopis :  Na koji svoj rad si najponosnija?

Katrina : Na svaki pomalo, jer kroz svaki probam nešto novo, pa samim tim i naučim nešto novo.

ICT časopis :  Dobila si stručnu praksu u jednoj kompaniji u Bostonu. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Katrina : Kompanija se zove SapientNitro i jako je velika i ozbiljna. Ne znam šta bih rekla, pošto ne znam ni šta da očekujem, samo znam da se jako radujem i jedva čekam da vidim način poslovanja i rada u jednoj takvoj firmi.

ICT časopis :  Za kraj reci nam nešto o sebi. Da li imaš neki hobi? Šta radiš u slobodno vreme? Kako sebe vidiš za 10 godina?

Katrina : U sustini, vecinom vremena sam u svetu neke kreative - ili nešto stvaram, bilo to ručno ili kompjuterski, čitam, izučavam, pravim...velika ljubav mi je takodje i film, mada je to isto deo tog mog nekog kreativnog sveta. Takodje, previše vremena provodim uz kapućino po beogradskim kafićima.

Sebe za 10 godina vidim kao nekog ko ima svoj uspešan ali mali, opušteni studio, gde bi se radio grafički dizajn koji je jako kreativan ali pritom može da se proda - neka tanka linija izmedju kreative i komercijale, koja, nadam se, će moći malo više da teži ka kreativi. To je neki plan koji se nadam da ću uspeti da ostvarim.

 

Nismo uspeli da vam prikažemo sve Katrinine radove, ostatak možete pogledati ovde. U ime celog tima ICT časopisa zahvaljujemo se Katrini što nam je izašla u susret i pristala na ovaj kratak intervju.

Tags: 
Aktuelan: