Windows 8.1

Nakon Windows 8 operativnog sistema koji je objavljen 1. avgusta 2012. godine ubrzo se počelo pričati o novom operativnom sistemu koji je imao za cilj poboljšanje i popularizaciju uzdrmane Windows 8. U početku se nagađalo da će novi operativni sistem nositi naziv Windows Blue, međutim pošto je sam operativni sistem u mnogome sličan sa Windows 8 operativnim sistemom dobio je naziv Windows 8.1.

Mnogi Windows 8.1 smatraju velikim updatom Windows 8 operativnog sistema koji ima za cilj da smanji odbojnost Windows 8 operativnog sistema i poveća procenat na tržištu. Windows 8.1 u prodaju debituje 17. oktobra. Windows 8.1 će biti besplatan za korisnike koji imaju Windows 8 licencu. Za one koji nemaju cene će se kretati od 119 pa do 199 dolara za Pro verziju.Prema nekim glasinama korisnici koji imaju licenciran Windows XP, Windows Vista ili Windows 7 operativni sistem mogu za 40 dolara da pređu na Windows 8.1.

Windows 8.1 nudi korisnicima veću slobodu nad kreiranjem sopstenog Metro menija. Ikonice dolaze u više veličina. Pored toga omogućena je personalizacija Metro pozadine koja sada može izgledati onako kako vi želite. Pored sminkanja i poliranja Metro izgleda sam Windows 8.1 se butuje direktno na desktop pozadinu, što nije bio slučaj kod prethodnika. Korisnici koji ne žele boot to desktop opciju mogu je isključiti i sistem će se boot-ovati kao i kod prethodnika. Integrisano je Start dugme koje vodi na metro izgled, kao i prečica koja vodi do svih instaliranih programa na računaru.

Windows Store je takođe pretrpeo određene promene izgleda i funkcionalnosti. Za sada postoje dve odvojene Store lokacije za korisnike Windows 8 i Windows 8.1 uređaja. Njihovo sjedinjavanje najavljeno je za proleće 2014. godine. Aplikacije koje su bile dostupne za Windows 8 nisu još uvek dostupne za Windows 8.1 uređaje. Sama dostupnost aplikacija zavisi isključivo od programera aplikacija.

Skype je integrisan u Windwos 8.1 i ima veoma drugačiji izgled u odnosu na verzije koje su namenjene Windows XP i Windows 7 operativnim sistemima.

Što se samih performansi operativnog sistema tiče zadržao je hardverske zahteve kao svoj prethodnik, što znači da troši manje resursa od Windows 7, podjednako kao Windows 8. Sam proces instalacije je u potpunosti indentičan kao i kod instalacije Windows 8 operativnog sistema sa tim što je ovde neophodno logovati se uz pomoć email adrese iliti Microsoft Account naloga (svaka mail adresa koja je hostovana na Live, Outlook i drugim Microsoftovim email servisima). Podrška za sam hardver je izuzetna i gotovo da vam neće trebati previše drajvera nakon istalacije sistema.

Sumirajući utiske stiče se utisak da je Windows 8.1 usavršio nedovršenu Windows 8 koja je naišla na negodovanje korisnika i okrivljena za loše rezultate na PC tržištu. Windows 8.1 se prilagođava korisnicima i očekuje da blagim promenama stekne poverenje istih. Da li će u tome uspeti pokazaće vreme.

 

Inspiracija – izvori:

www.wikipedia.org/wiki/Windows_8

www.zdent.com/microsoft-prices-windows-8-1-starting-at-119-99-7000020794/

Tags: 
Aktuelan: