Zanimljivi izumi iz prošlosti

Brz razvoj tehnologije dvadesetih godina prošlog veka doneo nam je detektor laži, semafor, žvakaću gumu i penicilin. Prvi televizijski sistem koji je radio na struju prikazan je 1929. godine. Tridesete su nam donele helikopter, kesice čaja i prvu fotokopir mašinu.

Međutim, pored svih ovih dostignuća koja su promenila svet postojali su zabavni i ponekad smešni izumi koje je svet zaboravio. Predstavljamo vam kul izume iz prošlosti!

Motocikl sa jednim točkom

Motocikl sa jednim točkom je 1931. godine izumeo italijan M. Goventosa de Udine. O ovom vozilu se nažalost ne zna mnogo, osim da je dostizalo brzinu od 150km/h i da je postojalo više funkcionalnih verzija tokom tridesetih godina.

Amfibocikl „Ciklomer“

Ciklomer se prvi put pojavio u Parizu 1932. godine i mogao je da se kreće i po zemlji i po vodi, noseći teret od 55 kilograma. Koristio je četiri bove da mi mogao da pluta i dva propelera zakačena za točkove, koja su služila za kretanje u vodi.

Auto za svaki teren

Možemo samo da zamislimo situaciju u Engleskoj 1936. ako im je trebalo ovakvo vozilo. Ovaj terenac u svakom smislu te reči mogao je da se popne uz uzbrdicu pod uglom od 65 stepeni.

Naočare za čitanje u krevetu

Za posebno lenje Engleze 1936. tu su bile Hamblin naočare koje prelamanjem omogućavaju da ne dižete glavu dok čitate u krevetu.

Jakna na struju

Jakna koje se greje na struju, napravljena 1932. za američke saobraćajce koji su morali dugo da stoje napolju na hladnom. Ovaj izum se punio preko električnih priključaka na ulici.

Prenosni most na rasklapanje

U Holandiji je 1926. očigledno postojala potreba za mostom koji možete iskoristiti da brzo pređete potok i onda taj isti most sklopite i ponesete sa sobom. L. Det, izumitelj ovog mosta, je stvarno mislio na sve.

Revolver kamera

Napravljen u Njujorku 1938. godine, Colt 38 je mala kamera koja slika kada povučete obarač. Ovako ste mogli napraviti šest fotografija preplašenih ljudi u koje ste uperili pištolj i povukli obarač.

 

Inspiracija – izvori:

http://www.boredpanda.com/cool-inventions-from-the-past/

 

Aktuelan: