Zlato kao krizna valuta

U petak 24. aprila u velikoj Sali Privredne komore Srbije održan je seminar pod nazivom ,,Zlato kao krizna valuta“. Seminar je organizovala kompanija “ GOLDprofessionell Serbia“ , sa sedištem centrale u Švajcarskoj.

Da li dolazi vreme internacionalne monetarne krize? Kako je najbolje zaštititi se od moguće, a nama poznate hiperinflacije? Koliko tome doprinosi enormno štampanje novca bez pokrića u zlatu?

Ovo su samo neka od pitanja koja su se u Privrednoj komori Srbije mogla čuti.

Predavači na seminaru bili su:

Karl Walder, direktor razvoja GOLDprofessionell AG Swiss

Michael Gasser, partner i autor knjige "Zlato - kralj ulaganja"

Ljuba Jakić, direktor GOLDprofessionell Serbia, Beograd

Dr. Dragan Dejković, dipl.ing.biomeh, GOLDprofessionell Serbia, Beograd

ICT časopis imao je čast da ovim eminentnim predavačina postavi nekoliko pitanja i uradi intervju sa njima.

Seminar je započet govorom Michaela Gassera koji je rekao da sa svojom savešću i dugogodišnjim iskustvom nije mogao da dozvoli sebi da nastavi da radi sa bankarskim uslugama u bankarskom sistemu. Morao je ljudima da kaže istinu i pruži šansu da sačuvaju svoj kapital.

1900.god usvojen je zlatni standard. To je značilo da sve države moraju deponovati plemenite metale kao obezbeđenje vrednosti novca. Države su garantovale da kada odnesete određenu papirnu novčanicu one vam tada moraju dati određenu količinu plemenitih metala u zavisnosti od „broja nula“ na novčanici. Verujete li da ukoliko danas vi, vaši prijatelji, roditelji, rođaci i poznanici odete u Narodnu banku i odnesete sav svoj novac koji imate, da bi banka mogla pokriti to u plemenitim metalima? Verovatno bi. Ukoliko vlasnik Facebook-a ili Amazona ode u banku i potraži isto, verujete li da bi mogli da mu obezbede toliku količinu plemenitih metala? Odgovor je ne. Mnoge zemlje brzo su odustale od dogovora i enormno štampale novac bez pokrića tako da stvarna vrednost novca odavno ne predstavlja nominalnu vrednost koja na novčanici piše. Jednostavno na zemlji ne postoji tolika količina plemenitih metala koliko ima novca.

Možda ćete se iznenaditi kako svetske valute i dalje opstaju uprkos ovoj, ali i mnogim drugim činjenicama. Nećemo pokušati da odgonetnemo ko i kako upravlja svetskim monetarnim sistemom jer za to nam je potrebno mnogo više struke, ali i stranica.

Da ne ulazimo u sve ostale probleme svetske ekonomije, suočeni samo sa činjenicom narušavanja zlatnog standarada lako ćemo shvatiti da jednog dana postoji velika verovatnoća da sav novac koji imamo naprosto izgubi vrednost. Neće nam biti teško da ovo shvatimo, jer smo svi mi bili svedoci hiperinflacije 90-tih godina.

Kompanija GOLDprofessionell Serbia pruža mogućnost građanima ali i privrednicima da se zaštite od ovakve situacije. Ova kompanija nudi mogućnost kupovine sertifikovanog zlata (FINE GOLD čistoće 999,9 po LBMA Good Delivery standardu). Pored zlata u ponudi imaju dukate i druge produkte od plemenitih metala. Njihova misija je da pojedinac zaštiti svoj kapital od najrazličitijih šokova na svetskom monetarnom tržištu.

Zlato je najstarija valuta. Sa njim se trgovalo već više od 5000 godina, a svakako će se trgovati i dalje. Njegova vrednost ne može nestati kao što se to može desiti nekakvom papiru. Interesantno pitanje koje je postavljeno na seminaru bilo je: da možete da odete u budućnost, 100 godina unapred, da li ćete sa sobom poneti akcije, dolare, dinare, polisu životnog osiguranja ili zlato?

Filozofija kompanije GOLDprofessionell Serbia jeste da je zlato jedina univerzalna valuta globalnog karaktera, koja je uvek imala svoju realnu vrednost i štitila kapital od obezvređivanja.

Za detaljnije informacije na koji način možete čak zaraditi kupovinom zlata i kako sve funkcioniše možete se informisati na web prezentaciji kompanije. Svakog četvrtka u 19h u prostorijama kompanije (Balkanska 2/L17) održavaju se i specijalne prezentacije svim zainteresovanim klientima kako bi oni rešili sve svoje nedoumice. Kompanija GOLDprofessionell Serbia nudi i online kupovinu zlata na sledećem linku.

Inspiracija – izvori:

http://4.bp.blogspot.com/-YTyPGaEsBcw/T0Kd1nS9zJI/AAAAAAAABQw/MhD1cWnfJI8/s1600/Purchasing%2BPower%2Bof%2BU.S.%2BDollar.jpg

https://ftl1.files.wordpress.com/2012/05/dr_who_tardis.jpg

http://globe-views.com/dcim/dreams/gold/gold-01.jpg

Tags: 
Aktuelan: